30 apr 2015

1 mei: “Groen wil actieplan om stress op het werk en burn-outs te voorkomen”

Op de vooravond van 1 mei, de dag van de Arbeid, wil Groen een actieplan werkbaar werk om burn-outs en stress op het werk te voorkomen.

Op de vooravond van 1 mei, de dag van de Arbeid, wil Groen een actieplan werkbaar werk om burn-outs en stress op het werk te voorkomen. Voorzitster Meyrem Almaci: “In België ervaart in 2014 bijna 2 op 3 (64%) werknemers stress op het werk (Securex, 2015). In 2010 lag dat aandeel nog op 54%. Tot 20% wordt tijdens hun carrière geconfronteerd met een burn-out. Ondertussen besparen de regeringen op maatregelen om werkbaar werk mogelijk te maken. Groen vraagt actieplan met bijhorende middelen om werknemers met goesting aan het werk te houden.”

De arbeidsmarkt zit met een structureel probleem, dit vraagt om structurele oplossingen. De regeringen maakt langer werken moeilijker door te besparen op werkbaar werk. “De besparingsgolf dreigt stress op het werk en burn-outs te laten toenemen. De Vlaamse regering schaft de Work Ability Index (WAI) af. Nochtans wordt dat instrument al jarenlang succesvol ingezet in Finland, Nederland, Duitsland en Oostenrijk.”

De WAI geeft de balans aan tussen de persoonlijke capaciteiten en de werkvereisten. Zo is bij de ene werknemer de combinatie werk-privé problematisch, terwijl bij de andere het werk zelf niet langer is aangepast, bijvoorbeeld door ouderdom? De index voorspelt ook ziekteverzuim, arbeidsongschiktheid en vroegtijdige pensionering.

België is volgens de Eurobarometer de koploper wat betreft langdurig ziekteverzuim. In geen enkel Europees land antwoorden meer mensen dat ze “het afgelopen jaar ziek waren door het werk?” Almaci: “We moeten met zijn allen langer gaan werken, maar dat betekent ook dat we langer moeten kunnen én willen werken. Groen wil van werken opnieuw een positief verhaal maken. Groen wil investeren in werkbaar werk, in mensen terug goesting geven om naar het werk te gaan.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK