23 nov 2016

22.000 rusthuisbedden tekort - regering-Bourgeois moet wakker schieten

“Met deze studie kan minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) niet langer de kop in het zand steken”, zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt woensdagochtend op basis van de VUB-studie over het tekort in de ouderenzorg.

“De meeste ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde huis blijven. De Vlaamse regering moet dus de thuiszorg, de dagcentra en de lokale dienstencentra uitbouwen, maar de regering-Bourgeois beschouwt deze investeringen niet als prioritair. De cijfers van deze studie tonen dat bikkelhard aan", stelt Van den Brandt vast. "De familieleden of vrienden die vrijwillig voor ouderen zorgen, de zogeheten mantelzorgers, krijgen alles doorgeschoven. De draaglast voor mantelzorgers nam toe van 18-23%, blijkt ook uit de cijfers van de studiedienst van de Vlaamse overheid zelf” zegt Van den Brandt.

“Vele Vlamingen merkten zelf al hoe moeilijk het is om een plaats in een goed rusthuis te vinden voor (groot)ouders. Deze studie wijst nu op de oorzaken daarvan. Het is hoog tijd dat de regering-Bourgeois met Welzijnsminister Vandeurzen meer investeert in de voorzieningen voor onze ouderen”, zegt Groen-parlementslid Van den Brandt.
“Ook het personeelstekort in de rusthuizen, waardoor de kwaliteit onder druk staat, is een punt dat de regering-Bourgeois dringend moet aanpakken. Denk maar aan de verhalen van ouderen die om 6 uur in hun bed worden gelegd. De situatie is zo nijpend dat onder meer de welzijnssector donderdag in Brussel betoogt. Vandeurzen en de regering van N-VA, Open VLD en CD&V moeten dringend wakker schieten”, besluit Elke Van den Brandt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK