07 feb 2014

33 groene bedrijven failliet in 2013

Naast grote hernieuwbare-energiebedrijven zoals Electrawinds zitten ook kleinere ondernemingen in de sector in de problemen. Dat blijkt uit een studie van het handelsinformatiekantoor Graydon. "Groene energie is de toekomst, maar het Vlaamse beleid doet meer kwaad dan goed voor deze sector. In 2013 gingen er 33 groene bedrijven failliet, in de eerste maand van 2014 al 3 bedrijven," aldus Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen).

Het voorbije jaar gingen 33 groene bedrijven gespecialiseerd in zonnepanelen, windturbines of biomassa-installaties failliet. Op een totaal van 529 actieve bedrijven is dat ruim 6 procent van de hele sector. Een sterke stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. In de eerste maand van 2014 wierpen al drie bedrijven de handdoek in de ring.

Minister Van den Bossche (sp.a) hervormde eind 2012 het steunmechanisme voor hernieuwbare energie. "De Vlaamse regering beweert altijd dat het nieuwe steunmechanisme voor groene energie opnieuw stabiliteit geeft aan de sector. Maar de vele faillissementen tonen aan dat Vlaams energieminister Freya Van den Bossche (sp.a) en minister-president Kris Peeters (CD&V) geen stabiliteit hebben gebracht. Groene energie is de toekomst, maar het Vlaamse beleid doet meer kwaad dan goed voor deze sector."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK