16 sep 2013

“Onderhandelingen vrijhandelsakkoord met VS opschorten“

Belgacom heeft klacht neergelegd nadat het slachtoffer is geworden van een digitale inbraak. Er wordt vooral gekeken naar de Amerikaanse inlichtingendienst National Securtity Agency (NSA). Fractieleider Stefaan Van Hecke (Groen): “De regering doet onvoldoende om de privacy van onze burgers te beschermen. Als er aanwijzingen zijn dat NSA hier achter zit, moet België er bij Europa voor pleiten om de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord met de VS op te schorten.”

De regering moet ook in eigen boezem kijken. De wet die de opslag van internetverkeer verplicht moet bijgestuurd worden. Stefaan Van Hecke legt uit: ”CD&V, Open VLD en sp.a stemden voor de zomer het wetsontwerp van minister Vande Lanotte (sp.a) en Turtelboom (Open VLD) dat internetproviders verplicht om alle mailverkeer gedurende 12 maanden te bewaren”. Daarbij zijn ook gegevens over de plaats waar de verzender zich bevindt, en welke computer, smartphone of tablet hij daarbij gebruikt. ”Door de internetproviders zoals Belgacom en Telenet te verplichten om die gegevens langer te bewaren, wordt de omvang van de buit bij een digitale inbraak groter”. Het spionageschandaal toont nogmaals de gevaren aan van deze wet, waar de Groenen tegen stemden.

Enkele maanden na de onthullingen van Edward Snowden over de Amerikaanse inlichtingendiensten, lijken ook de Belgen slachtoffer van de spionagepraktijken van de NSA. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moet aan de Raad vragen om de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord op te schorten. Daarnaast moeten de Amerikaanse ambassadeur en CEO van Belgacom, Didier Bellens, uitleg verschaffen aan het parlement over de omvang en de ernst van de spionage.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK