16 mei 2017

"Stop de goednieuwsshow en investeer echt in het basisonderwijs"

Uit een studie van Katholiek Onderwijs Vlaanderen blijkt dat de sterke groei van de leerlingenaantallen en de besparingen in het onderwijs van de Vlaamse regering de kwaliteit van het onderwijs sterk schaadt. Groen roept de Vlaamse regering op om het roer om te gooien en echt te investeren in het basisonderwijs.

“Dit ontmaskert het zwakke beleid van de Vlaamse regering: goed nieuw shows maar amper echte investeringen. Onder minister Crevits (CD&V) daalt de kwaliteit van ons onderwijs, en daar zijn leerkrachten en leerlingen de dupe van. Het algemeen niveau zakt, en de ongelijkheid neemt jaar na jaar toe”, stelt Elisabeth Meuleman, onderwijsspecialiste van Groen.

Voor Groen toont de studie aan dat de 'kaasschaaf'-methode, die al jarenlang wordt toegepast op het onderwijs, desastreuze gevolgen heeft. “Deze regering durft een gedeeltelijke desindexering nog als groei verkopen ook - er kopen immers netto middelen bij - maar ze volgen de inflatie en het leerlingenaantal niet. Gevolg: jaren en jaren van toepassing van deze 'kaasschaafmethode' snijdt ondertussen echt in het vlees van het onderwijs.”

Meuleman roept de minister op om de loze beloftes achterwege te laten en een plan op tafel te leggen met concrete financiële maatregelen. “Ons basisonderwijs heeft dringend nood aan zuurstof. In zoveel scholen staat het water aan de lippen. Leerkrachten kopen zelf schoolmateriaal, en moeten noodgedwongen hun kostbare tijd steken in eetfestijnen, koekjesverkopen en tombola’s. Die lovenswaardige initiatieven houden hen weg van hun kerntaak. Enkel met concrete structurele investeringen in het onderwijs kunnen we de kwaliteit ervan blijven verzekeren”, besluit Meuleman.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK