24 jan 2014

‘UNIZO-voorstel boetes voor alcohol en tabak slecht idee’

Ondernemersorganisatie Unizo pleit voor GAS-boetes voor jongeren die alcohol, tabak of loterijproducten producten gebruiken. Groen-Kamerlid Kristof Calvo, ’s lands jongste verkozene, vindt het voorstel geen goed idee. Hij gelooft meer in preventie bij jongeren en het niet verkopen van zulke producten door winkeliers.

“Vanzelfsprekend moeten de wetten inzake alcohol, tabak en jongeren worden gerespecteerd. Maar het zwaaien met GAS-boetes voor jongeren is geen duurzame oplossing. Het is een nieuw voorbeeld van de stigmatisering en criminalisering van kinderen en jongeren. Wanneer houdt dit nu eindelijk eens op?”, aldus Calvo.

Dat net UNIZO dit voorstel doet, vindt Calvo bijzonder jammer. Heel veel winkeliers respecteren de wetgeving en komen nu mee in een negatief daglicht te staan. “UNIZO zou als ondernemersorganisatie net een positieve rol kunnen spelen: door hun ondernemers te sensibiliseren. Winkeliers moeten ook gewoon neen zeggen tegen minderjarigen. De verantwoordelijkheid volledig bij de jongeren leggen en boetes uitdelen, daar pas ik voor”, besluit Calvo.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK