24 aug 2015

Aanpassing Schengenakkoord is geen optie

“Vreemd dat net een liberale premier oproept om de vrijheid te beperken. De oplossing zit in meer Europa, meer data-uitwisseling, meer samenwerking. Niet de vrijheid van de treinreiziger, maar het te vrije verkeer van wapens en criminelen is het probleem. De strijd tegen illegale wapenhandel opvoeren lijkt me een betere strategie dan de Europese fundamenten in vraag te stellen,” aldus partijvoorzitster Meyrem Almaci.

“Minister Geens (CD&V) is zich ter dege bewust dat België zo lek is als een zeef op vlak van illegale wapenhandel, zo bleek ook uit zijn antwoord op mijn schriftelijke vraag in mei (“Versterking aanpak illegale wapens laat op zich wachten”, DS, 13 mei 2015). Telkens er zich een dergelijk incident voordoet, komen er beloftes, maar blijven degelijke maatregelen uit”, aldus Stefaan Van Hecke, kamerlid Groen. “Dit is steekvlampolitiek. Het coördinatiecomité voor de strijd tegen illegale wapenhandel moet er nu dringend komen.”

Groen roept de regering op om werk te maken van betere informatie-uitwisseling tussen de Europese lidstaten. “Iemand die op een lijst staat in Frankrijk en Spanje, moet gekend zijn bij de autoriteiten in de andere lidstaten. Nauwere samenwerking is hier de oplossing. In plaats van de fundamenten van de Europese samenwerking in vraag te stellen, zouden we ze beter versterken”, besluit Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK