Abortus en bio-ethiek

Abortus en bio-ethiek

Je lichaam is van jou. Het klinkt logisch, maar niet iedereen kent de vrijheid om op cruciale momenten in het leven over z'n eigen lichaam te beslissen. Zoals mensen die ondraaglijk lijden, of vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken. Wie een kinderwens wil vervullen, heeft soms een duwtje in de rug nodig. Draagmoederschap, donorschap en embryo-onderzoek helpen veel mensen vooruit, en Groen vindt dat prima. We trekken wel duidelijke grenzen: commerciële doeleinden en de menselijke soort verbeteren sluiten we uit. Draagmoederschap regelen we wettelijk. Donorkinderen krijgen recht op informatie over hun donor.

Lees meer

Nieuws

Abortus: Ecolo-Groen zet aanbevelingen expertencomité om in wetsvoorstellen
27 September 2023 abortus en bio ethiek
Abortus: Ecolo-Groen zet aanbevelingen expertencomité om in wetsvoorstellen
Abortus: 'Zorg en wetenschap horen te primeren op meningen'
17 April 2023 abortus en bio ethiek gezondheid
Abortus: 'Zorg en wetenschap horen te primeren op meningen'
Groen zet welzijn, klimaat en strijd tegen ongelijkheid centraal
27 Augustus 2022 armoede klimaat energie abortus en bio ethiek diversiteit mobiliteit milieu natuur gezondheid
Groen zet welzijn, klimaat en strijd tegen ongelijkheid centraal

Abortus en bio-ethiek: ons standpunt

Het is niet aan politici om oordelen te vellen over mensen in een uitzichtloze medische situatie. Je kiest zelf hoe je wil sterven. Met of zonder inmenging van anderen, met of zonder ingrepen die het levenseinde versnellen. We evalueren de wet op euthanasie. Ook euthanasie bij dementie maken we mogelijk. Wil een arts geen euthanasie uitvoeren? Dan moet die doorverwijzen naar een arts die daar wel toe bereid is.

Eerlijke communicatie en heldere informatie zijn ontzettend belangrijk. Je huisarts, woonzorgcentrum of thuiszorgdienst bespreekt samen met jou tijdig je zorgplanning. Daarbij bepaal je welke zorg je wel of niet meer wenst op het moment dat je je wil niet meer kan uitdrukken.

Vrouwen hebben het recht om vrijwillig hun zwangerschap af te breken. De beslissing om een abortus te ondergaan is ingrijpend. Niemand neemt zo’n beslissing onbezonnen. De termijn om de zwangerschap te kunnen afbreken, breiden we uit naar minstens 18 weken na de bevruchting. De verplichte bedenktijd schaffen we af. En ja, het recht op abortus hoort thuis in de grondwet, zoals alle grondrechten.

Ook discreet bevallen maken we mogelijk in ons land. De naam van de moeder komt dan niet in de geboorteakte. Enkele gegevens worden wel bewaard en kunnen later leiden tot contact tussen moeder en kind – als ze dat allebei willen. 

Bij draagmoederschap vragen wensouders aan een (andere) vrouw om zwanger te zijn en te bevallen van hun kindje. Momenteel is dat nog niet geregeld in de wet. Groen wil een wettelijke regeling uitwerken in België en Europa, met de nodige garanties voor het kind, de wensouder en de draagouder, zonder onderscheid tussen hetero- en homokoppels. Commercieel draagmoederschap is voor ons uit den boze: baby's zijn geen business.

Voor spermadonatie gaan we voor open-profieldonatie. Daarbij kunnen kinderen de sociale en fysieke gegevens van hun donor opvragen (en als ze 16 worden, ook de identiteit). Dat is nodig, want donorkinderen hebben recht op informatie over hun donor. Contact tussen donor en kind is enkel mogelijk bij wederzijdse toestemming.

Nieuwe biotechnieken kunnen een wereld van verschil betekenen, maar ze inzetten voor geldgewin of het verbeteren van de menselijke soort kan voor ons absoluut niet.

Er was heel wat te doen rond de verplichte vaccinatie tegen COVID-19. Voor Groen is het duidelijk dat vaccins onze belangrijkste wapens zijn tegen infecties. Daarom is het cruciaal om zoveel mogelijk mensen te motiveren om zich te laten vaccineren, tegen COVID-19 en andere infecties. Maar met polarisatie is niemand gebaat. Verplichting is dus de allerlaatste maatregel, enkel voor extreme noodsituaties. 

Blijf op de hoogte

Petitie

abortus als grondwettelijk recht
83%
Maak van abortus een grondwettelijk recht.
Teken de petitie!

We zien het steeds vaker in de wereld om ons heen: mensenrechten zijn nooit helemaal verworven. Dat werd pas nog pijnlijk duidelijk in de VS, waar het Hooggerechtshof het recht op abortus heeft teruggeschroefd. Ze katapulteerden de Amerikanen decennia terug in de tijd. Ook dichter bij huis zien we conservatieve krachten die het recht op abortus willen afbouwen. Denk aan het Hongarije van Orban of aan Polen.