Loopbaanpact voor leerkrachten verdraagt geen uitstel

17 mrt 2017

“Het is goed dat er een onderzoek komt naar de taakbelasting in het onderwijs” reageert Elisabeth Meuleman. “Voor Groen mag dat echter geen uitstelmaneuver zijn.” De regering Bourgeois moet haar verantwoordelijkheid nemen en het geld op tafel leggen om de leerkrachten op het terrein te ondersteunen. De Vlaamse regering bespaart door haar indexsprong van de werkingsmiddelen vanaf 2016 ieder jaar 160 miljoen euro op onderwijs. “Die middelen moeten terug naar onderwijs gaan en gereserveerd moeten worden voor het loopbaanpact”, aldus Meuleman.

Elisabeth MeulemanVlaams parlementslid

Europees Parlement stemt in met wetsvoorstel tegen conflictmineralen

16 mrt 2017

Het Europees Parlement heeft vandaag een Europese wet goedgekeurd die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt. “Een mijlpaal op weg naar een verantwoorde winning van grondstoffen”, zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen), "en een pluim voor collega Judith Sargentini (GroenLinks) die dit onderwerp zes jaar geleden op de Europese agenda zette".

Bart StaesEuropees parlementslid

Glyfosaat | Advies van ECHA laat nog steeds veel vragen open

15 mrt 2017

Het Europees Chemische Middelen Agentschap (ECHA) publiceerde zopas haar advies over de schadelijkheid van glyfosaat. Volgens hen is de substantie niet kankerverwekkend. “Dat ECHA vandaag hetzelfde besluit neemt als EFSA, betekent dat de nood aan transparantie nog steeds groot is. Pas als onafhankelijke wetenschappers inzage krijgen in de gebruikte studies, zal voor eens en altijd de twijfel over de schadelijkheid van glyfosaat kunnen weggenomen worden,” meent Bart Staes, Groen Europarlementslid.

Bart StaesEuropees parlementslid

Circulaire economie - Eindelijk bindende doelstellingen voor voedselverspilling

14 mrt 2017

Terwijl de bedrijfswereld, consumenten, de lidstaten en het Europees Parlement vragen om een duidelijk wetgevend kader dat komaf maakt met de vervuiling van onze planeet, toonde de Commissie Juncker zich opnieuw weinig ambitieus. Dat blijkt uit het afvalluik binnen het pakket circulaire economie, dat vandaag gestemd werd. “De wegwerpmentaliteit van de jaren ’80 zat er duidelijk nog in maar ik ben blij dat we eindelijk ernstig beleid gaan voeren over voedselverspilling” zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen.

Bart StaesEuropees parlementslid

Waterfactuur - "Onbegrijpelijk dat regering-Bourgeois gezinnen op kosten jaagt"

14 mrt 2017

"Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering de gezinnen op kosten jaagt en dan toelaat dat een deel van de opbrengsten van de gemeentelijke saneringsbijdrage toch nog altijd niet gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is :  investeringen in nieuwe riolen en onderhoud van oude riolen". Dat zegt Groen-parlementslid Johan Danen over het rapport van de VMM.

Johan DanenVlaams parlementslid