03 jun 2016

Afkoopwet eindelijk ongrondwettelijk verklaard

Het Grondwettelijk Hof heeft vandaag geoordeeld dat de afkoopwet die in 2011 in snelvaart door het parlement werd gejaagd, ongrondwettelijk is, door een gebrek aan ‘daadwerkelijke rechterlijke controle’. “Het Hof bevestigt hierbij onze kritiek. De afkoopwet staat symbool voor de klassenjustitie. Het was op maat gemaakt voor fiscale fraudeurs en witteboordcriminelen."

Ecolo-Groen heeft al een wetsvoorstel ingediend om dit probleem ten gronde aan te pakken.

Door de afkoopwet van 2011 kon men door het betalen van een geldsom het proces afkopen om niet voor de rechter te verschijnen, zelfs wanneer een onderzoeksrechter nog bezig was met een strafrechterlijk onderzoek. De strafrechter kon het akkoord nadien niet inhoudelijk toetsen. Hij kon enkel nagaan of de wettelijke voorwaarden waren vervuld. “Een totaal ongrondwettelijke situatie, in strijd met het principe van een eerlijk proces. Ik ben erg blij dat het Grondwettelijk Hof ons daar nu in volgt,” aldus Van Hecke.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof bepaalt dat de eindbeslissing moet worden genomen door de rechter ten gronde die ook kan beslissen dat hij de schikking weigert. “Voor ons is dat de logica zelve. Vanaf de publicatie van het mijlpaalarrest moet de rechter ten gronde nu het laatste woord krijgen, of er kunnen geen verruimde minnelijke schikkingen meer afgesloten worden,” besluit Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK