31 jan 2014

Afschaffen van het overlevingspensioen na twee jaar is een vrouwonvriendelijke maatregel

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) vindt de periode waarin de overlevende echtgenoot voortaan een overgangsuitkering zal ontvangen in plaats van een overlevingspensioen, niet lang genoeg is. "Als weduwe met kinderen komt alles op de schouders van één persoon terecht. Het lijkt wel alsof de regering blind is voor die realiteit", aldus Wouter De Vriendt, die het over een "vrouwonvriendelijke maatregel" heeft.

Volgens cijfers van het groene parlementslid zijn de betrokkenen bijna allemaal vrouwen. Zo gaat het bij 97 procent van de werknemers en 94 procent van de ambtenaren die een overlevingspensioen ontvangen om vrouwen.

Wouter De Vriendt voert aan dat wie plots haar echtgenoot verliest, niet alleen emotioneel, maar ook financieel overhoop wordt gehaald. "Zeker voor alleenstaande vrouwen met kinderen is het afschaffen van het overlevingspensioen na twee jaar een harde maatregel", luidt het. "Want deze vrouwen staan vaak kwetsbaar op de arbeidsmarkt, er is een gebrek aan kinderopvang, er is minder tijdskrediet mogelijk en de regering heeft ervoor gezorgd dat de werkloosheidsuitkering sneller onder de armoedegrens zakt".

Volgens De Vriendt is er een reëel risico op armoede. "De plannen van de regering houden daar onvoldoende rekening mee". De randvoorwaarden zijn niet vervuld om het overlevingspensioen zoals het vandaag bestaat af te schaffen.

(naar Belga)

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK