30 sep 2014

Als regeringspartijen niet durven, nodigen we zelf middenveldorganisaties uit

Dinsdagnamiddag stemden de parlementsleden van N-VA, Open VLD en CD&V tegen het Groen-voorstel om de verenigingen uit het middenveld het woord te geven in het Vlaams Parlement. "Ik vind het triest dat N-VA, VLD en CD&V het gesprek niet durven aan te gaan met het middenveld", reageert Groen-parlementslid Wouter Van Besien.

“De angst van N-VA, VLD en CD&V is onterecht. Die hoorzittingen gaan niet alleen over de besparingen van 190 miljoen euro door de regering-Bourgeois, maar ook over de noden op het terrein, en hoe het middenveld het Vlaanderen van 2019 ziet. Ik hoopte dat de regeringspartijen de moed zouden hebben om hun besparingen rechtstreeks te verdedigen ten aanzien van die mensen. En eens te luisteren naar die mensen die elke dag hun handen uit de mouwen steken”.

Nu de regeringspartijen de hoorzittingen op niveau van het Vlaams Parlement hebben weggestemd, “zal Groen dan maar zelf hoorzittingen organiseren met de verenigingen en sectoren die door de kille besparingen getroffen worden”, zegt Van Besien. Groen zal de andere democratische fracties van oppositie en meerderheid uitnodigen op die hoorzittingen.

Groen vindt immers dat de analyse van de vertegenwoordigers van het middenveld cruciaal is voor de begrotingsbesprekingen. “De verenigingen zijn de plaatsen waar de Vlamingen samenkomen. Ze zijn een essentieel onderdeel van een warme samenleving. Groen zal alvast vanuit de oppositie elke regeringsbeslissing tegen het licht houden met de bescherming van het sociale weefsel in het achterhoofd”, besluit Van Besien.

Vorige maandag ondertekende Groen mee de alternatieve septemberverklaring van meer dan 80 verenigingen binnen Hart boven Hard.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK