Annexatie Palestijns gebied: Groen vraagt dat Israëlische ambassadeur op matje wordt geroepen en wil sancties

28 April 2020

Annexatie Palestijns gebied: Groen vraagt dat Israëlische ambassadeur op matje wordt geroepen en wil sancties

Terwijl de internationale aandacht gaat naar de aanpak van de coronacrisis, maakt Israël misbruik van de situatie om haar eigen agenda door te duwen. De annexatie van de Westbank is een daad van agressie, druist in tegen internationaal recht en trekt een definitieve streep over het recht van Palestijnen op een leefbare staat.

De nieuwe Israëlische regering met Benyamin Netanyahu en Benny Gantz kondigen het plan aan om een deel van de Palestijnse Westbank te annexeren. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen): “Terwijl de internationale aandacht gaat naar de aanpak van de coronacrisis, maakt Israël misbruik van de situatie om haar eigen agenda door te duwen. De annexatie van de Westbank is een daad van agressie, druist in tegen internationaal recht en trekt een definitieve streep over het recht van Palestijnen op een leefbare staat.”
 
Groen vraagt dat de Israëlische ambassadeur op het matje wordt geroepen. De Vriendt. "Israël moet zo snel mogelijk het signaal krijgen dat dit niet getolereerd wordt en het annexatieplan opbergen. De Europese Unie moet zich klaar houden met sancties, zoals een importverbod voor Israëlische producten uit bezet Palestijns gebied. En België moet de Israëlische ambassadeur convoceren en een duidelijke boodschap overbrengen. Geen twee maten en twee gewichten: als sancties mogelijk waren bij de Russische annexatie van de Krim, dan moeten ze ook mogelijk zijn bij een Israëlische annexatie van Palestijns gebied.”
 
Minister Goffin (MR) bevestigde dinsdagmiddag in commissie Buitenlandse Zaken dat zowel de Europese Unie als de Verenigde Naties de kwestie op de agenda zetten, maar op de vraag om de Israëlische ambassadeur te convoceren wenste de minister niet in te gaan. “Het Belgische en Europese antwoord moet in verhouding staan tot de ernst van de schending van het internationaal recht. We kunnen er ons niet langer van af maken met verklaringen. We moeten handelen om Israël het internationale recht te doen naleven. Instabiliteit in het Midden-Oosten is niet in het belang van Europa”, besluit De Vriendt.