16 jun 2013

Anonieme klachten sociale fraude zijn niet efficiënt

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) lanceert eind dit jaar een centraal meldpunt waarop sociale fraude ook anoniem gemeld kan worden. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) ondervroeg de Eerste minister over dit voorstel in de Kamer. “De aanpak van sociale fraude is zeer belangrijk, net zoals de strijd tegen fiscale fraude. Een centraal meldpunt is dus zeker nuttig. Voor Groen kan het niet dat er anoniem klachten over sociale fraude kunnen worden ingediend op het meldpunt.”

Wie fraudeert, fraudeert op de kap van de overheid, maar ook op de kap van zijn buurman of collega-werkgever die wel correct tewerk gaat. Dat is niet rechtvaardig. Niet zelden gaat sociale fraude om zeer schrijnende mistoestanden op de werkvloer. Illegale tewerkstelling, economische uitbuiting en koppelbazen die niet traceerbaar zijn. De Vriendt: ”Dergelijke wantoestanden aanpakken is goed. Maar als we toelaten dat wie dan ook, volledig anoniem, een hotmail adres kan aanmaken en wilde beschuldigingen in het rond kan strooien, ontketenen we een heksenjacht waarin de ene de andere verlinkt, zonder drempels.”

Een heksenjacht waarin ook de sociale inspectie zelf de bomen door het bos niet meer zal zien. Dat zal de strijd tegen de sociale fraude alleen maar belemmeren. Het is dus nodig dat de sociale inspectie zelf steeds de naam van de aanklager kent en als het nodig is om die naam vervolgens in het dossier weg te laten om de persoon in kwestie te beschermen, moet dat kunnen.

Kamerlid Wouter De Vriendt ondervroeg de Eerste minister over het standpunt van de regering. De Eerste Minister bevestigde dat dit geen standpunt van de regering is en dat het voorstel van de administratie nog niet besproken is. ”Groen gaat dit dossier nauwlettend opvolgen en blijft zich verzetten tegen het anoniem indienen van klachten”, besluit De Vriendt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK