27 nov 2012

Auteursrechten: Regering te laf om eigen beslissingen te communiceren

De begrotingsplannen van de Regering verhogen de belasting op auteursrechten. Dat berekende de auteursrechtenvereniging SABAM. ”Dit zou de volledige culturele sector treffen. Het is dan ook schokkend dat de regering van traditionele partijen dit heeft proberen verbergen”, reageert Groen-senatrice Freya Piryns.

”Vorige week presenteerde Di Rupo zijn begroting en repte hij met geen enkel woord over de belastingsverhoging op auteursrechten. De regering moet snel duidelijkheid brengen en alle beslissingen en cijfers transparant communiceren.” Groen vroeg vorige woensdag al dat de Regering haar begrotingsimulaties zou communiceren. Maandag schreven de Groenen nogmaals een brief naar Kamervoorzitter Flahaut om de gegevens bij de Regering Di Rupo op te vragen.

Groen en Ecolo reageren dan ook verontwaardigd op de verhoging van 15 % naar 25 % van de roerende voorheffing op auteursrechten. Senator Freya Piryns (Groen) : ”In de steeds veranderende omgeving van de auteurs muzikanten en theatermensen zijn inkomsten uit auteursrechten vaak het enige stabiele inkomen. Daaraan beginnen morrelen maakt het nóg moeilijker om als auteur te overleven. ”

Groen en Ecolo hebben al verschillende wetsvoorstellen ingediend om het statuut van de kunstenaar te versterken. die zowel overheid als kunstenaar ten goede zouden komen. ”Maar de regering van CD&V, Open Vld en sp.a kiest ervoor om het artiesten en auteurs nog moeilijker te maken door deze belastingsverhoging”, aldus Freya Piryns. De Groen-senatrice zal de Regering hierover interpelleren in plenaire zitting.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente