06 apr 2011

Banken wereldvreemd en egoïstisch

Het is officieel: bij de geredde banken is het business as usual, en erger. In tijden waar we discussiëren over een loonnorm met een stijgingsmarge van 0,3 %, duiken de exuberante toplonen van de CEO’s bij de banken weer op. Dexia-topman Mariani zorgt via een handige vestzak–broekzakoperatie dat zijn verminderde bonus gecompenseerd wordt met vast loon, dat nu direct wordt uitbetaald, in plaats van over drie jaar. Elke link met een lange-termijn resultaat dat die bonus zou kunnen verantwoorden, is dus nog verder gedaald. Totaal misplaatst is dit.

Meyrem Almaci, Kamerlid Groen!: ”Pas vorige week stemde de Kamer unaniem een resolutie om de exuberante verloningen tegen te gaan. Minister Reynders (MR) gaf aan dat hij de woorden van de resolutie allang in daden had omgezet. Holle woorden, zo blijkt. Want voor de CEO’s; blijft de leuze: wat ook het resultaat, en wat de gevolgen voor de economie ook zijn, het is al goud dat blinkt.”

De vrijwillige codes en de mondelinge afspraken werken duidelijk niet. Er is dringend nood aan sluitende wetgeving. Groen! diende reeds eerder een wetsvoorstel in om de exuberante bonussen aan te pakken. Het schaamteloze en ronduit schandalige optreden van Dexia bewijst dat wie niet horen wil, dan maar moet voelen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente
×

Twijfel je nog aan een groene stem?

Stel je vraag

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK