Extreem rijken eerlijk belasten. Enkel met Groen.

Extreem rijken eerlijk belasten. Enkel met Groen.

Groen wil inkomens uit werk en kapitaal gelijk belasten. Een euro is een euro, hoe je die ook verdient.

Eerlijke kansen voor iedereen, dat is ook extreem rijken eerlijk belasten. Want jij betaalt meer belastingen op je loon dan extreem rijken op hun miljoenenkapitaal. Winsten uit aandelen en huurinkomsten uit een tweede woning worden nauwelijks belast, terwijl gewone mensen de volle pot betalen. Het is ook niet eerlijk dat 1.000 van de rijkste Belgen opduiken in louche belastingconstructies, terwijl anderen wakker liggen van onbetaalde rekeningen. Of dat de 10 procent rijkste gezinnen in ons land bijna 60 procent van alle rijkdom bezit.

Hoe zorgt Groen voor eerlijke kansen voor iedereen?

Waarom voor Groen stemmen?

Werk minder belasten

Groen wil inkomens uit werk en kapitaal gelijk belasten. Een euro is een euro, hoe je die ook verdient. Dat wil zeggen: hogere belasting op inkomsten uit kapitaal, een lagere belasting op inkomsten uit werk. Zo laten we mensen met veel kapitaal eerlijk bijdragen en zorgen we ervoor dat je netto meer overhoudt van je loon op het einde van de maand. Dat zijn eerlijke belastingen.

Enkel met Groen in de regering kwam er een effectentaks op aandelen die 430 miljoen euro per jaar opbrengt. En terwijl de liberalen op de rem staan, wil Groen verder gaan. Terwijl Open Vld opkomt op voor de mensen met veel kapitaal, komt Groen op voor wie werkt.

Strijd tegen belastingfraude

Extreem rijken slagen er nog te veel in om via achterpoortjes belastingen te ontwijken, terwijl jij de volle pot betaalt. Dat is niet eerlijk. Als we de strijd tegen belastingfraude op hetzelfde niveau voeren als onze buurlanden, kunnen we 8 tot 12 miljard euro per jaar ophalen.

We zorgen voor meer middelen en personeel bij de FOD financiën, politie en justitie en schaffen het bankgeheim volledig af. We staan niet meer toe dat belastingfraudeurs hun proces kunnen afkopen en maken zo een eind aan klassenjustitie. We herzien of beëindigen belastingverdragen met belastingparadijzen die volharden in schimmige regels, vereenvoudigen de belastingen en sluiten tenslotte de achterpoortjes. Zo wordt ons belastingsysteem eerlijker voor iedereen.

Eerlijke bijdrage van extreem rijken en multinationals

Extreem rijken en multinationals ontspringen vaak de dans. Groen wil dat ook zij eerlijk bijdragen.Want een kleine bijdrage van hen, betekent dat we mensen uit de armoede kunnen tillen, dat we kunnen zorgen voor betere en betaalbare zorg en beter en goedkoper openbaar vervoer. 

We willen een miljonairsbelasting. Hoe hoger het kapitaal, hoe hoger het tarief. Extreem rijken zullen de impact amper voelen, maar die eerlijke bijdrage maakt voor de rest van de samenleving een wereld van verschil

Multinationals betalen voortaan minstens 15% belastingen op hun wereldwijde winsten. Groen wil dit minimumtarief beetje bij beetje optrekken naar 25%. En ook de resterende belastingcadeautjes die tot nu buiten schot bleven, moeten verdwijnen. Bovendien zorgen we ervoor dat multinationals belastingen betalen in het land waar ze actief zijn, niet in belastingparadijzen.

Wanneer een bedrijf tenslotte door onvoorspelbare gebeurtenissen (zoals een oorlog, pandemie of voedselschaarste) buitensporige winsten maakt op kap van de mensen, laten we hen een eerlijke bijdrage betalen op hun overwinsten: de Europese overwinstbelasting. Zo kon Tinne van der Straeten in 2023 bijvoorbeeld 750 miljoen EUR ophalen van de grote energiebedrijven tijdens de energiecrisis. Zo konden we jouw factuur onder controle krijgen tijdens een zware crisis

Ontdek ons standpunt rond belastingen