23 jan 2016

België kan net voortrekker van de tobintaks zijn

Ecolo-Groen is verbolgen over de uitspraken van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over de tobintaks in L’Echo vandaag.

“Dit is totaal onaanvaardbaar. België zou net voortrekker moeten zijn. De tobintaks is de gelegenheid om fiscale rechtvaardigheid op Europees niveau aan te scherpen. Blijkbaar is Johan Van Overtveldt steeds meer de minister van grootbanken en multinationals. Alsof speculatie goed is voor onze economie”, stelt Kristof Calvo, fractieleider Groen. Calvo eist dat premier Michel zijn minister tot de orde roept.

De tobintaks is een minimale heffing op destructieve speculatie, waarvan de opbrengst gebruikt kan worden om te investeren in positieve projecten in ontwikkelingslanden. “Jarenlang zijn we zoet gehouden door de belofte dat we dit op Europees niveau zouden organiseren. Met de tobintaks kan er eindelijk een breed gedragen instrument komen dat onze fiscaliteit een stukje rechtvaardiger maakt, op Europees niveau”.

Hoe lang blijft CD&V de fiscale politiek van Johan Van Overtveldt nog pikken, vraagt Calvo zich af. “De Belgische mini-speculatietaks van 28 miljoen, die dan ook nog eens rammelt langs alle kanten, is een peulschil. Nu zou tobintaks nog moeten wijken. Intussen mogen gezinnen en KMO’s alle rekeningen betalen. Ook in 2016 staat fiscale rechtvaardigheid niet in het woordenboek van deze regering”, besluit Calvo.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK