10 feb 2016

België laat eigen project vernielen

“Israël vernielde eind 2014 een project dat met Belgisch belastinggeld werd gefinancierd, en België vraagt niet eens een schadevergoeding”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen-Ecolo). Het Israëlische leger vernielde een elektriciteitsnetwerk op de bezette Westoever, dat met 55.500 euro Belgisch ontwikkelingsgeld was gefinancierd.

Uit een parlementaire vraag van Groen blijkt dat buitenlandminister Didier Reynders (MR) Israël nog altijd niet om compensatie vroeg. Reynders vindt dat zulke kwesties best op EU-niveau worden besproken en geregeld. Daar ligt het onderwerp echter al twee jaar op de tafel, zonder vooruitgang. Toch blijft minister Reynders niet bereid om een bilaterale demarche versus Israël te houden.

Didier Reynders laat de zaak betijen. Meer nog, volgens Israël ligt de schuld bij België, moet België vooraf met Israël overleggen en heeft ons land in die zin een toezegging gedaan. in recente gedachtenwisseling met het parlement beweerde de Israëlische ambassadeur zelfs dat België beloofd heeft om in de toekomst beter overleg met Israël te plegen, vooraleer ons land nog ontwikkelingsprojecten op de Westelijke Jordaanoever zou opzetten. Minister Reynders ontkent dat echter: België zal geen voorafgaande aanvragen richten aan Israël.

“Reynders gedraagt zich als een natte dweil” betreurt Wouter De Vriendt.Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK