20 okt 2011

Belgisch engagement mag niet stoppen na dood van Kadhafi

Indien de berichten over de dood van Kadhafi kloppen, hoopt Groen! dat hiermee een einde komt aan het geweld in Libië en een democratische rechtstaat voor alle Libiërs kan opgebouwd worden. “België heeft zich militair geëngageerd, maar het zou cynisch zijn indien ons engagement daar stopt”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!). “Na het geweld begint immers het moeilijkste luik, de heropbouw van de Libische samenleving. Ook op dat vlak moet België samen met de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid nemen.”

Prioriteit is het herstel van de rechtstaat. De groenen zijn bezorgd om de rapporten van Amnesty International eerder deze week, die duiden op willekeurige arrestaties en mishandelingen door de rebellengroepen. ”De Belgische regering moet de Nationale Transitieraad daarom oproepen om de mensenrechten te respecteren en alles in het werk te stellen om een democratische rechtstaat en verzoening mogelijk te maken”, vindt Wouter De Vriendt.

Groen! wil de oprichting van een EULEX-missie, een Europese civiele missie die assistentie verleent ter heropbouw van de rechtstaat. België heeft op het vlak van dergelijke overgangsjustitie een internationaal gewaardeerde expertise en kan hier een voortrekkersrol spelen. De groenen zullen de Belgische regering oproepen om hiertoe een initiatief te nemen.

Tegen Kadhafi liep een aanhoudingsmandaat van het Internationaal Strafhof. We hopen dat de andere beklaagden wel nog voor het Strafhof zullen kunnen verschijnen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK