02 sep 2014

Benoeming topambtenaren: “Kwaliteit moet altijd primeren, niet de partijkleur.”

Aan het hoofd van onze departementen zoals pensioenen en begroting hebben we de beste mensen nodig. Niet degene die toevallig de juist kleur van lidkaart heeft. Dit is politiek oud stijl.

De onderhandelaars voor een nieuwe federale regering willen topambtenaren in de toekomst telkens opnieuw politiek benoemen. Op die manier krijgt de minister meer greep op de ambtenaar van zijn departement. Fractieleider Kristof Calvo (Groen): “Aan het hoofd van onze departementen zoals pensioenen en begroting hebben we de beste mensen nodig. Niet degene die toevallig de juiste kleur van lidkaart heeft. Dit is politiek oud stijl, zelfs regeringen met de PS zijn nooit zover durven gaan.”

De objectivering die jaren geleden werd aangekondigd bij de Copernicus-hervorming gooit men helemaal overboord. Calvo: “Kwaliteit moet altijd primeren, niet de partijkleur. Voor Groen moeten topambtenaren op basis van objectieve criteria worden geselecteerd. Topambtenaren moeten het algemeen belang dienen. Het zijn geen kabinetschefs. Ministers moeten zich niet laten omringen door alleen maar gelijkgezinden. Ja-knikkers gaan geen beter beleid opleveren, integendeel."

Aan het hoofd van onze departementen zoals pensioenen en begroting hebben we de beste mensen nodig. Niet degene die toevallig de juist kleur van lidkaart heeft.

Een goed functionerende administratie is gebaat bij onafhankelijke topambtenaren. “Dit voorstel brengt de onafhankelijkheid en de integriteit van de federale overheidsdiensten in het gedrang. Continuïteit aan het hoofd van de administraties is ook belangrijk”, zegt Kristof Calvo.

Ook voor de topambtenaren zelf is dit geen goed systeem. Ook als men bekwaam is, zal gezegd worden dat ze het mogen doen omwille van hun kleur. Dat ondermijnt hun legitimiteit en hun slagkracht. “Het Amerikaniseren van de benoemingen heeft alleen maar verliezers als gevolg: het openbaar ambt (qua functioneren), de topambtenaren zelf (qua legitimiteit) en de politiek (qua geloofwaardigheid)”, besluit Calvo.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK