05 jun 2012

BHV gesplitst door dialoog, niet door recht van de sterkste

Zopas werd in de senaat de splitsing van het kiesarrondissement BHV gestemd. “Voor het eerst is er een ruime democratische meerderheid over de taalgrens heen voor de splitsing. Niet door in te zetten op het recht van de sterkste maar via dialoog,” aldus voorzitter Wouter Van Besien die voor Groen mee aan de onderhandelingstafel zat.

Na meer dan 40 jaar gebakkelei is vandaag de eerste stap gezet om de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nu eindelijk te splitsen. ”De stemming vandaag bewijst dat de dialoog het gehaald heeft op het cynisme,” aldus een tevreden Van Besien. ”Sommige partijen kozen liever voor de verrottingsstrategie. Voor de onderhandelingen goed en wel begonnen waren, verklaarden ze dat een akkoord hierover binnen de federale regering nooit mogelijk zou zijn. Zij waren er enkel op uit om de mensen op de kast te jagen.”

De splitsing van het kiesarrondissement BHV is een nette splitsing. Het is een fair compromis dat na meer dan 40 jaar discussie over de kieskring BHV voor communautaire rust zal zorgen. Van Besien: ”Het is een propere splitsing van BHV zonder te raken aan taal- of gewestgrenzen of zonder de faciliteiten van de Franstaligen in de rand uit te breiden. Het is dan ook terecht dat er in de media sprake was van een ‘historische doorbraak’ nadat de onderhandelaars in de zomer van 2011 uitpakten met hun akkoord.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK