13 maa 2015

Bib sluiten of centen heroriënteren is onaanvaardbaar

"Vele mensen herinneren zich nog hoe een boek uit de bibliotheek soms een wereld deed opengaan. Een bib sluiten of de centen heroriënteren is dan ook onaanvaardbaar", reageert Groen-parlementslid Bart Caron (Groen) op de afschaffing van de bibliotheekplicht voor gemeenten.

“Elke stap in de richting van het afbouwen van laagdrempelige cultuurinstellingen zoals openbare bibliotheken is effenaf zonde”, reageert Caron op de beslissing van de regering-Bourgeois. De regering van N-VA, Open VLD en CD&V besliste om de gemeenten vanaf 2016 niet langer te verplichten om een lokale bibliotheek in te richten.

"Meer autonomie aan steden en gemeenten toekennen is een goede zaak. Maar dat mag niet ten koste gaan met het recht op informatie en cultuur. De bibliotheek is de belangrijkste instelling die dat recht garandeert. Daar mag de regering niet lichtzinnig mee omgaan. Bibliotheken zijn een manier om mensen zonder abonnementen op kranten of internet ook toegang te geven tot informatie", meent Caron: “Op die manier zijn bibliotheken een heel sociaal instrument om iedereen toegang te geven tot informatie, los van welk inkomen men heeft“, besluit het Vlaams parlementslid Bart Caron.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK