Ik kan geen bijzitter zijn, wat nu?

Bij elke verkiezing doet de overheid beroep op gewone burgers om de stembureaus te bemannen. Voor de rol van bijzitter kan iedereen worden opgeroepen. Je kan dit niet weigeren. Als je niet komt opdagen, kan je een boete krijgen. Maar in alle eerlijkheid, het is wel best leuk om te doen hoor. Heel wat mensen geven zich zelfs spontaan op als bijzitter!

Maar wat als je je die dag niet kan vrijmaken als bijzitter?

Wanneer je echter een goede reden hebt, kan je vrijgesteld worden. Bijvoorbeeld omdat je moet werken of in het ziekenhuis ligt. Er is geen vastgelegde lijst van geldige redenen om te worden vrijgesteld van het bijzitterschap: de kantonvoorzitter beslist of jouw reden voldoende is. Wanneer je wordt opgeroepen als bijzitter en niet kan, moet je dat binnen de 48 uur laten weten aan de kantonvoorzitter. Wanneer je op de ochtend van de verkiezing ziek wakker wordt, moet je dit ook melden en een medisch attest voorzien. 

Word je opgeroepen als plaatsvervangend bijzitter? Ook dan moet je je 's ochtends aanmelden bij het stem- of telbureau. Als er niet genoeg bijzitters komen opdagen, kan jou gevraagd worden om te blijven. Mochten er dan nog steeds niet genoeg bijzitters zijn, kan men de eerste kiezers die komen opdagen vragen om te blijven en die rol op te nemen.

Merci!

Goed dat je de moeite neemt om dit uit te zoeken. Jouw stem is belangrijk en dit jaar staat er veel op het spel. Benieuwd naar onze standpunten?

> Ontdek ons verhaal

Enkel met Groen

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt
Wat wil Groen?
Goede, betaalbare zorg voor iedereen
Wat wil Groen?
Eerlijke kansen voor iedereen
Wat wil Groen?