02 feb 2016

Björn Rzoska doet mee aan fietsexperiment (video)

Vandaag start politicus Björn Rzoska met een bijzonder experiment: hij neemt een snelle elektrische fiets voor alle verplaatsingen tussen zijn woonplaats Lokeren en het Vlaams Parlement in Brussel. Daardoor zal hij 100 kilometer per dag met de fiets afleggen, en dat 3 maand lang.

Bekijk hier de video van dag 2 van #LokerenBrusselLokeren
Daarmee is hij één van de 15 proefkonijnen van een wetenschappelijk onderzoek van de onderzoeksgroep Energie en Automatisering van de KU Leuven Technologiecampus Gent. Het onderzoek focust op de ervaringen van fietsers met “speed pedelecs”, snelle elektrische fietsen, die een assistentiesnelheid tot 45 km/u halen.

“Is het doenbaar om elke dag naar het werk te fietsen, als je ongeveer 50 kilometer van je werk woont? Nu de elektrische fietsen beter, sneller en goedkoper worden, zijn ze misschien wel een realistisch alternatief voor de auto. Maar iedereen vraagt zich af: is het wel veilig? Kom je niet uitgeput, of doorregend, aan? Is het afzien of geeft het net een vrijer gevoel? Geeft het je gezondheid een boost? Het zijn vragen die iedereen zich stelt. Ik hoop dat we met dit experiment een antwoord vinden op die vragen”, legt het groene parlementslid Björn Rzoska uit.

Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen en bieden trapondersteuning tot 45 km/u. Ze zijn dus sneller en krachtiger dan de klassieke elektrische fietsen die beperkt zijn tot een maximale assistentiesnelheid van 25 km/u. Hierdoor zijn speed pedelecs wettelijk niet meer gelijkgesteld met rijwielen. Daarom draagt Björn Rzoska bijvoorbeeld een bromfietshelm en rijdt hij rond met een grote nummerplaat rond tijdens het experiment.

Björn Rzoska woont in Lokeren en werkt 50 kilometer verder, in Brussel, als fractieleider voor Groen. Hij fietst veel in zijn vrije tijd. Maar nu wil hij dus samen met de onderzoekers van de KU Leuven Technologiecampus Gent uitzoeken of de fiets ook voor dagelijkse verplaatsingen van tientallen kilometers een goed alternatief is. Naar analogie van de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik, dopen we het “Lokeren-Brussel-Lokeren. Het fietsexperiment”, met als hashtag #LBL.

Media

De ervaringen van Björn als fietser zullen te volgen zijn op: http://facebook.com/bjorn.rzoska - twitter: @bjornrzoska en #LBL -instagram.com/rzoskabjorn/ - Youtube: Video-filmpje met 3 markante momenten van de week op [youtube.com/groen]youtube.com/groen

Meer info

Björn Rzoska, fractieleider Groen in het Vlaams Parlement. bjorn [dot] rzoska [at] groen [dot] be
0498 24 09 94
Perscontact: Tom Zoete, communicatie Groen in het Vlaams Parlement. tom [dot] zoete [at] groen [dot] be
0497 04 27 96
Voor informatie over het wetenschappelijk proefproject: Bram Rotthier, doctoraatsstudent bram [dot] rotthier [at] kuleuven [dot] be. 0494 34 66 05. Perscontact KU Leuven: An Devuyst. an [dot] devuyst [at] kuleuven [dot] be

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK