Björn Rzoska

Vlaams parlementslid

Wanneer Björn Rzoska zich ergens in vastbijt, lost hij niet snel. Hij is een volbloed democraat, die altijd voluit gaat als oppositieleider in het Vlaams Parlement. Met een stevige portie vernuft en dossierkennis toont hij elke dag dat het anders kan. Onvermoeibaar zoekt Björn bondgenoten om te bouwen aan een eerlijkere samenleving.

'Als ik zie hoe de Vlaamse Regering de mensen in de kou laat staan, word ik opstandig. Het kan anders, dus werk ik volop aan een sterker, menselijker Vlaanderen.'

Björn is fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement. Hij was ook enkele jaren ondervoorzitter van de partij. Björn heeft een hekel aan manke begrotingen en overheidsgeld dat in de verkeerde zakken verdwijnt. Voor gekke financiële constructies of een teveel aan mandaten is hij onverbiddelijk. Björn vuurt ook het debat over mobiliteit en veilige wegen aan. Zijn liefde voor de fiets kan hij daarbij niet verbergen.

Björn is bezeten van geschiedenis en heeft een zwak voor theater en wielrennen. Hij verdeelt zijn tijd tussen Brussel en thuisstad Lokeren, waar hij al meer dan 10 jaar de oppositie leidt. Toch is Rzoska geen typisch Lokerse naam. Zijn grootouders kwamen uit Polen. Als je zijn achternaam juist wil uitspreken, zeg je 'zjoska'.