27 nov 2013

Bois Sauvage: Afkoopwet is last-minute korting voor fraudeurs

Bois Sauvage koopt zijn proces af voor 9 miljoen euro en vermijdt een rechtszaak over handelen met voorkennis in Fortis-aandelen. Kamerlid Meyrem Almaci (Groen) reageert: “Hoeveel processen gaan nog worden afgekocht vooraleer de regering de afkoopwet fundamenteel gaat aanpassen. Zolang de regering met liberalen, christen-democraten en socialisten de wet niet aanpast, beschermen ze de grote fraudeurs. Groen vraagt een grondige herziening van de afkoopwet. Politici moeten aan de kant staan van de gewone burgers en niet van die van de grote fraudeurs.”

Na de megafraude bij Omega Diamonds en HSBC, de zaak Didier De Witte en de Kazachse miljardair Chodiev duikt er vandaag een nieuwe deal op. Almaci: ”De wet werd zogezegd ingevoerd om tijd vrij te maken voor de aanpak van grote fraudedossiers. Maar in de praktijk is het net het tegenovergestelde. Grote fraudeurs profiteren van de verruimde minnelijke schikking. Eén dag voor het proces van start gaat, koopt Bois Sauvage hun proces af. De afkoopwet is een last-minute korting voor fraudeurs”

De huidige afkoopwet moet fundamenteel worden herzien. In het groene wetsvoorstel, dat in oktober 2012 werd ingediend, zijn rechtvaardigheid en transparantie de ordewoorden. Almaci: ”De wet vandaag is klassejustitie in zijn zuiverste soort. Daar maken we een eind aan door de reikwijdte van de wet sterk te beperken, hogere boetes te voorzien en de rechter beslissingsmacht te geven in plaats van de beklaagde.” Ons wetsvoorstel voert de aanbeveling van de onderzoekscommissie fiscale fraude uit.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK