17 sep 2016

Bourgeois moet deradicalisering meer coördineren

“Als er over jihadistrijders onvoldoende informatie uitgewisseld wordt tussen de federale en de Vlaamse overheid, dan moet minister-president Geert Bourgeois meer werk maken van zijn ‘coördinerende rol’", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

In de Gazet van Antwerpen beklaagt Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zich zaterdag dat “minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op dat gebied toch wel wat steken laat vallen”.

Groen vraagt nu al twee jaar naar een gecoördineerd preventief beleid vanuit Vlaanderen in verband met jongeren die naar Syrië vertrekken. “We zijn een half jaar na de aanslagen in Brussel en Zaventem en de Vlaamse minister komt niet verder dan zwartepieten. Zich beklagen is niet de oplossing als een dergelijk probleem zich stelt. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft zichzelf de taak opgelegd om te coördineren in dit dossier. Gebeurt dat dan niet? Dat een Vlaams N-VA-minister de zwarte piet doorschuift naar de federale regering, waar de N-VA zelf inzit, met onder meer minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, is toch wel opmerkelijk”, zegt Rzoska.

“Zowel de federale als de Vlaamse overheid moeten de beloftes die ze maakten over deradicalisering in hun eigen bevoegdheid gewoon uitvoeren. Niet constant elkaar met de vinger wijzen. Dezelfde partijen N-VA, CD&V als Open VLD zitten zowel in de federale als in de Vlaamse regering. Bij de regeringsvorming werd beloofd dat die afspiegeling een garantie op goede samenwerking zou zijn. Aan de ministers om die belofte waar te maken, zeker in een dossier dat zo belangrijk is voor de veiligheid van de samenleving”, besluit de groene fractieleider.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK