06 jun 2014

Brusselse formatie: traditionele partijen lachen met de Brusselse kiezers

Groen-voorzitter Wouter Van Besien is niet te spreken over de demarche van Open Vld, sp.a en CD&V om samen een coalitie te smeden in Brussel. "De traditionele partijen lachen met de Brusselse kiezer."

Op 25 kreeg CD&V kreeg klappen in Brussel, terwijl Groen een grote sprong voorwaarts maakte. Volgens Van Besien wordt de verkiezingsuitslag niet gerespecteerd, nu Open Vld en sp.a de CD&V mee aan boord hijsen. CD&V viel terug van 14,8 op 11,4 procent, terwijl Groen groeide van ruim 11 naar net geen 18 procent. Eerder had Groen-lijsttrekker Bruno De Lille daarom al opgeroepen tot een paars-groene coalitie. Voor de groenen is de keuze van de Brusselaars "glashelder". "De positieve Brussel-partijen hebben de verkiezingen gewonnen en zijn de grootste", hekelt Van Besien. "De kaarten liggen op tafel om een progressieve coalitie te vormen. Bovendien sprak sp.a zich zowel voor als na de verkiezingen uit voor progressieve samenwerking."

"Maar sp.a en Open Vld kiezen niet op basis van inhoud, maar spelen liever politieke stratego", betreurt Van Besien. "In de praktijk heeft men de piste van progressieve samenwerking nooit bewandeld. Blijkbaar waren de uitspraken alleen maar campagnetaal. Het blijkt dat je als progressief op sp.a niet kan rekenen", besluit VanBesien. "De kiezers van sp.a en Open Vld moeten zich in de steek gelaten voelen."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK