08 jul 2013

CD&V-voorstel maakt huren nog duurder

Vandaag stelt federaal fractieleider Raf Terwingen (CD&V) voor om de huurwaarborg op te trekken van twee naar drie maanden. Vlaams parlementslid en senator Mieke Vogels (Groen) reageert: “De huurprijzen worden onbetaalbaar en het CD&V-voorstel verergert dit probleem. Groen vindt dat huren niet nog duurder mag worden en pleit voor het veralgemenen van de huursubsidies en de uitbouw van een huurgarantiefonds om wonen betaalbaar te maken. Om die manier kom je toe aan de grieven van de verhuurder, zonder de huurders te straffen.”

Heel veel mensen, waaronder veel jongeren, zijn verplicht hun toevlucht te zoeken tot de huurmarkt. Zij merken dat een betaalbare en kwalitatieve huurwoning steeds moeilijker te vinden is. ”Het optrekken van de huurwaarborg naar drie maanden, is een voorbeeld van oude wijn in nieuwe zakken en biedt geen enkel perspectief voor het oplossen van de toenemende wooncrisis die zowel huurders als verhuurders treft”, aldus Vogels.

Omdat een aantal mensen hun woning niet behandelen als een goede huisvader, mag je niet alle huurders opzadelen met een huurwaarborg van drie maanden. Dan schiet je met een kanon op een mug. Vogels: ”Naast de huursubsidies en het huurgarantiefonds wil Groen ook het succesvolle systeem van Sociale verhuurkantoren (SVK) uitbreiden en versterken. Een SVK garandeert de verhuurder dat hij zijn huis in goede staat terug krijgt, de huurder krijgt een betaalbare huurprijs voor een kwalitatieve woning.”

Groen herinnert CD&V ook aan het rapport van de FOD Sociale Zaken. Daaruit blijkt dat armoede toeneemt en legt een duidelijke link met de kosten voor wonen. ” Nu al moeten steeds meer mensen beroep doen op het OCMW om de twee maanden huurwaarborg te laten betalen. Groen hoopt dan ook dat CD&V naar hun jongerenorganisatie luistert en dit voorstel intrekt.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK