28 okt 2016

CETA: "Hopelijk betekent dit definitieve ommekeer voor handelsverdragen"

Voor Groen markeert de commotie rond CETA de opkomst van een nieuw soort politiek, waarbij de burger niet zomaar over zich heen laat lopen en handelsverdragen niet klakkeloos slikt. “De geest is uit de fles. Vanaf nu passeren handelsakkoorden niet meer zonder kritisch debat. Het kan dus wel degelijk anders. Handelsakkoorden van de 21ste eeuw moeten onze economie menselijker, rechtvaardiger en gezonder maken, en niet de democratie uithollen”, stelt Meyrem Almaci, voorzitter van Groen.

Over de inhoud van het Belgische compromis is Almaci voorzichtig: “In hoeverre biedt het bereikte compromis antwoord op veel van de vragen die wij, samen met heel veel burgers en middenveldorganisaties, ons stellen? Maar het debat van de laatste dagen biedt ook hoop en perspectief voor handelsakkoorden in de toekomst”, aldus Almaci.

Wouter De Vriendt (kamerlid Groen) beschouwt de gebeurtenissen rond CETA van de afgelopen weken als een ommekeer. “Dit is een wake up call voor beleidsmakers: handelsakkoorden uit de twintigste eeuw, waarbij de belangen van multinationals sterker wegen dan die van de burgers, en die gesloten worden in achterkamers, pikt men niet meer. De bevolking eist haar recht op inspraak en transparantie op. Het debat rond CETA laat zien dat burgers behoefte hebben aan een nieuw soort transparantie politiek”, aldus De Vriendt.

Wat het akkoord zelf betreft reageren Almaci & De Vriendt kritisch: “Het Waals Parlement heeft gedaan wat ieder parlement zou moeten doen: het voorliggende akkoord kritisch in vraag stellen en de bezorgdheden van de burgers meenemen. Het compromis dat is bereikt tussen de verschillende deelstaten moet echter tegemoet komen aan die bezorgdheden en kritieken. Dat is op dit moment nog verre van zeker."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK