Christophe Steyaert & Charlotte Storme

Wij stellen ons kandidaat om het (onder)voorzitterschap af te schaffen. Om plaats te maken voor een organisatie, voor mensen, voor alle leden; een basisdemocratie.

We vragen geen strijd om het voorzitterschap, maar nodigen de andere kandidaten-duo’s uit om mee na te denken over hoe we ertoe kunnen komen iedereen niet alleen als gelijkwaardig te zien maar ook effectief als gelijkwaardig, telkens opnieuw, te benaderen en te behandelen.

Waar we nu staan, is het resultaat van wat we in het verleden kozen. Maar waar we nu staan, daar maken wij ons grote zorgen over. We kunnen niet verder met wat we tot nu deden, en je kan ook niet veranderen op dezelfde wijze of methode die ons tot hier brachten.

We stellen vast dat in onze maatschappij te veel macht bij te weinig mensen zit en we maken ons zorgen dat dit langzaamaan binnen sijpelt bij Groen.

Als ook Groen strijdt om het voorzitterschap, strijdt om de beste te zijn, strijdt om het meeste te hebben… brengt dit polarisatie en niet de verandering die we willen en die nodig is.

Hoeveel macht wil je iemand geven? Ook al is die macht democratisch gegeven. In een complexe wereld is het utopisch te denken dat slechts een handvol mensen dé problemen zullen oplossen en de eindverantwoordelijk kunnen dragen.

Ook binnen Groen werd gekeken naar de voorzitter toen de verkiezingsuitslag tegenviel, terwijl we samen op hetzelfde schip zaten...

Hoe is het zo ver kunnen komen, en hoe kunnen we dit anders doen?

Niet door een partij te zijn getrokken door een voorzitter, maar door een partij te zijn die gedragen wordt door alle leden.

Groen kan hierin bovendien een voorbeeld zijn, en zo bouwen aan een maatschappij waar niet van bovenaf zaken worden opgelegd, maar waar beslissingen worden genomen door zij die er de lasten van dragen, wij allemaal.

Verandering kan slechts starten bij jezelf, en is zelfs de gemakkelijkste. De ander veranderen is zoveel moeilijker, en gaat vaak gepaard met macht of via een omweg zijnde een vlucht van jezelf door op te kijken naar iemand anders.

Verandering lukt als we een omgeving creëren waar er respect is voor iedereen door gelijkwaardigheid in wie we zijn. We staan naast elkaar, en tussen elkaar, we nemen verantwoordelijkheid op en we leren van elkaar.

We zijn geëvolueerd naar een opbod van ‘strijden om de beste te zijn’, strijden om het ‘grote gelijk’ hetwelk heeft geleid en leidt tot machtsconcentratie, en het in de strijd verdelen i.p.v. verbinden van mensen. En dit is niet waar Groen voor staat maar gedwongen werd aan deel te nemen.

Het gaat erom dat we er allemaal toe doen. Bij elke stap die je zet, denk je na over waar de lasten liggen, welke de impact is op ons milieu en klimaat, en welke de sociale consequenties zijn. Dit doet elk van ons: als ouder van, als kind van, als werknemer of werkgever, als behorende tot een school, vereniging, bedrijf en industrie.

Groen kan dat!

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente