Kriebelt het om mee(r) te doen?
Verneem als eerste wanneer we vrijwilligers zoeken en help mee waar je zelf wil.
Diversiteit als troef
Een rechtvaardige samenleving bestrijdt alle vormen van discriminatie. Ze zorgt er bovendien voor dat iedereen beslissingen kan nemen over diens eigen leven. Een goed functionerende democratie met respect voor de mensenrechten is hierbij onmisbaar. In België hebben we nog heel wat stappen vooruit te zetten en in Europa moeten we ons verzetten tegen krachten die de klok terug proberen draaien.
Kriebelt het om mee(r) te doen?
Verneem als eerste wanneer we vrijwilligers zoeken en help mee waar je zelf wil.
Diversiteit is een troef, geen bedreiging. Kunnen zijn wie je wil, graag zien wie je wil en dragen wat je wil zijn fundamentele onderdelen van de menselijke waardigheid. Identiteit is een persoonlijke beleving, geen politieke trofee. We kunnen enkel spreken over een rechtvaardige samenleving wanneer de overheid gelijke mogelijkheden, toegang en deelname voor iedereen garandeert. We zien dat landen of politieke bewegingen die de rechten van bepaalde groepen mensen bewust ondermijnen dat bijna altijd ook doen met andere rechten. Denk aan de rechten van migranten en vluchtelingen, van vrouwen, van mensen met een handicap en niet zelden ook aan het recht op vrije meningsuiting, vereniging en politieke participatie.
Democratie als uitgangspunt
Een democratie is gebouwd op een gemeenschap van vrije en gelijke burgers. Als je aan de fundamenten van die vrijheid en gelijkheid raakt, heb je geen democratie meer. De democratische rechtstaat krijgt het in Europa steeds moeilijker. Denk bijvoorbeeld aan Hongarije, waarover het Europees Parlement oordeelde dat het land niet langer een democratie is. En dat land is niet het enige Europese land waar de democratie onder druk staat. Europa heeft vandaag niet voldoende hefbomen om de ondermijning van rechtstaat en democratie in de Unie te voorkomen.
Nog heel wat werk aan de winkel
Op een aantal vlakken scoort België betreurenswaardig wanneer gaat over het garanderen van gelijke kansen. Discriminatie van mensen met een migratie-achtergrond blijft helaas schering en inslag. Dit gaat zowel over actieve discriminatie, haatspraak en haatmisdrijven als over structurele en/of indirecte discriminatie op bijvoorbeeld de woonmarkt of in het onderwijs.
Maar het is met name op de arbeidsmarkt dat België het dramatisch doet. Bijna nergens in Europa is de kloof tussen mensen met en mensen zonder een migratie-achtergrond zo groot. Ook buiten de arbeidsmarkt worden mensen met een migratie-achtergrond in ons land nog zeer regelmatig met discriminatie en racisme geconfronteerd. Wanneer het gaat over rechten van de LGBTQI+-gemeenschap is België dan weer al lang voorloper, maar ook daar zijn er nog heel wat belangrijke punten waar we vooruitgang moeten boeken.
De beslissing van de Vlaamse regering Jambon om uit Unia – het Interfederaal Gelijkekansencentrum dat zich inzet tegen discriminatie en voor de bevordering van gelijke kansen – te stappen, is dan ook een grote fout. De verdere versnippering van het al zo verdeelde Belgische landschap wat betreft de bescherming van mensenrechten, zorgt ervoor dat deze bescherming dreigt te gaan wankelen.
Ons voorstel
Rechtvaardige procedures voor mensen op de vlucht met echt respect voor de mensenrechten
Het systeem voor de bescherming van mensen op de vlucht is een kluwen. Het gevolg: jarenlange onzekerheid en menselijk leed. Voor Groen staan de autonomie en waardigheid van deze mensen centraal. Daarom pleiten we voor een grondig hertekende en eengemaakte beschermingsprocedure.
Deze procedure moet laagdrempelig zijn. Eerst komt er een kwetsbaarheidstoets, daarna toetsen we achtereenvolgens de verschillende gronden voor bescherming af. Hierbij kijken we eerst naar het recht op internationale bescherming, daarna naar andere wettelijke beschermingsgronden, en tot slot onderzoeken we of terugkeer in strijd zou zijn met de mensenrechten. Dit voorkomt de nood aan het opstarten van parallelle of achtereenvolgende procedures. In het geval er nieuwe elementen opduiken zijn nieuwe procedures vanzelfsprekend wel gegarandeerd.
Het resultaat moet een duidelijk toekomstperspectief zijn: hetzij verblijfsrecht, hetzij een begeleide terugkeer. Doorheen het gehele traject bieden we een persoonlijke begeleiding, met aandacht voor alle mogelijke uitkomsten. Zo bevorderen we een veilige en duurzame toekomst voor de persoon in kwestie, wat de uitkomst ook is.
Vanuit dezelfde logica pleiten we ook voor een eengemaakte beroepsprocedure bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Deze eengemaakte beroepsprocedure maakt dat één rechter alle informatie kan meenemen in de beslissing.