COP 27: Ecolo-Groen wil dat België druk opvoert om mensenrechtensituatie in Egypte te verbeteren
28 Oktober 2022
De Belgische regering moet diplomatieke en economische samenwerking met Egypte voorwaardelijk maken op verbeteringen van de mensenrechtensituatie.
In Egypte vindt over enkele weken de 27ste internationale Klimaattop (COP27) plaats. Tegelijkertijd is de onderdrukking van mensenrechten en van het maatschappelijk middenveld daar ongekend hoog. Ecolo-Groen wil dat de Belgische regering de druk op Egypte opvoert. 'De klimaattop moet aangegrepen worden om verbetering van de mensenrechtensituatie af te dwingen van de Egyptische regering' stelt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. Die eis staat centraal in een resolutie die vandaag neergelegd werd door de Ecolo-Groen fractie in de Kamer. Daarin ook gevraagd wordt om de vrijlating van duizenden Egyptische gewetensgevangenen. ‘We kunnen onmogelijk naar Egypte gaan om over klimaatverandering te praten, zonder ons te verzetten tegen de mensenrechtenschendingen die er plaatsvinden' zegt De Vriendt.
Niet deelnemen aan de COP omwille van de mensenrechtensituatie, is voor de groenen echter ook geen optie. ‘Er staat te veel op het spel, alleen in dit internationaal overleg kunnen we komen tot grensoverschrijdende oplossingen voor deze klimaatcrisis. We kunnen het ons niet permitteren dit evenement over te slaan. Maar we moeten onze aanwezigheid in Egypte wel aangrijpen om reële vooruitgang te boeken op het gebied van mensenrechten’ stelt De Vriendt.
In de resolutie roept de groene fractie België en Europa op om meer druk uit te oefenen op Egypte. ‘We willen dat de vrijheid van meningsuiting en vereniging gewaarborgd wordt tijdens de klimaattop’ zegt De Vriendt. 'Burgers en middenveld zijn onze grootste bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering. Maar in Egypte worden lokale klimaatbewegingen de mond gesnoerd door de regering'. Eind augustus onthulde the Guardian dat Egyptische autoriteiten de NGO’s die mochten deelnemen aan de COP eigenhandig geselecteerd had, en dat een deel van Egyptische middenveld de nodige informatie om zich aan te melden voor deelname onthouden werd. Human Rights Watch kaartte aan dat protesteren rond de klimaattop slechts mag in één specifieke, door de regering beheerde demonstratiezone zijn. ‘Het kan niet zo zijn dat onze lokale bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering het zwijgen opgelegd wordt, of erger: dat zij het risico lopen in de gevangenis te belanden wanneer ze op straat komen, is' zegt De Vriendt.
Daarnaast wil de fractie dat de Belgische regering de vrijlating van duizenden Egyptische gewetensgevangenen verzoekt. ‘Momenteel kwijnen tussen de 60.000 en 100.000 gewetensgevangenen weg in de overvolle en ongezonde Egyptische gevangenissen omdat ze zich verzetten tegen het beleid van president al-Sissi. Sommigen van hen zijn politieke tegenstanders, journalisten, klimaatactivisten en academici.’ licht De Vriendt toe. ‘Die gevangenisstrategie wordt bewust gevoerd door het regime van al-Sissi, om iedere vorm van oppositie in de kiem te smoren. Hoe kunnen we er in een dergelijke context zeker van zijn dat mensen, internationaal of Egyptisch, die tijdens de COP zullen spreken of demonstreren niet het slachtoffer zullen worden van represailles?’
In de resolutie dringt Ecolo-Groen er ook op aan dat de regering er bij de VN op aandringt dat de ernstige mensenrechtenschendingen in Egypte onderzocht worden, en dat er tijdens de klimaattop hoorzittingen gehouden worden in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Kamer. Tenslotte stelt de resolutie ook dat de Belgische regering bredere diplomatieke en economische samenwerking met Egypte, ook buiten de COP om, meer voorwaardelijk moet maken op verbeteringen van de mensenrechtensituatie en het vrijlaten van gewetensgevangenen.