05 maa 2015

De Block moet extra budget vrijmaken voor versterking geestelijke gezondheidszorg

Voor de tweede keer in amper drie maanden tijd komt een schrijnend verhaal aan de oppervlakte over het gebrek aan plaatsen in de kinderpsychiatrie. Anne Dedry, kamerlid Groen: “Dit zijn schrijnende situaties. Er schort iets fundamenteel aan ons geestelijk gezondheidsbeleid, als we psychische problemen van kinderen en jongeren niet adequaat kunnen aanpakken. De Minister van Volksgezondheid moet hier absoluut een prioriteit van maken in de komende begrotingscontrole.”

Op 16 december lazen we het schrijnend verhaal van Shauni, een zwaar autistisch meisje, geen plek vond in de kinderpsychiatrie. Vandaag lezen we dat de 16-jarige Astrid vorige week gedwongen opgenomen werd in een psychiatrische instelling voor volwassenen. “België heeft het grootste aantal psychiatrische ziekenhuisbedden per inwoner in Europa, maar de wachtlijsten blijven aanslepen. Door in te zetten op een sterke ambulante geestelijke gezondheidszorg, kunnen we ook overbodige gedwongen opnames vermijden”, aldus Dedry.

Groen roept de minister op om haar beloftes snel waar te maken, maar vreest dat 1,2 miljoen euro om een degelijk nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren met psychische en psychiatrische problemen te realiseren niet voldoende zal zijn. Dedry hoopt dat de minister toch extra middelen inzet: “Op 30 maart vindt de eerste Interministeriële Conferentie van dit voorjaar plaats. Er is dan ook een begrotingscontrole gepland. De minister kan dus nog altijd extra budget vrijmaken.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK