16 nov 2017

De glyfosaga duurt voort

Opnieuw bereikten de Europese lidstaten geen akkoord over de verlenging van de vergunning voor de toxische herbicide glyfosaat. Een stemming over het voorstel van de Europese Commissie voor de vernieuwing van de vergunning met vijf jaar kreeg geen gekwalificeerde meerderheid in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed. Net zoals tijdens de vergadering op 25 oktober faalde de Commissie in het deblokkeren van dit dossier. Veertien landen stemden voor, negen stemden tegen (waaronder België) en vijf onthielden zich.

Europarlementslid Bart Staes: “Het is tijd voor de Europese Commissie om te accepteren dat er geen steun is voor hun voorstellen. Nu moeten ze luisteren naar het Europees Parlement die een geloofwaardige en eerlijke tijdslijn heeft voorgesteld die boeren toelaat om de transitie te maken naar een Europa dat vrij is van glyfosaat. Op 24 oktober riep het voltallige Europees Parlement op om glyfosaat uit te faseren binnen een tijdstermijn van 5 jaar.”

Luxemburgs minister van Milieu, Carole Dieschbourg, reageerde na de stemming als volgt: “#StopGlyphosate Geen gekwalificeerde meerderheid voor vernieuwing glyfosaat in stemming vandaag. Goede uitkomst voor gezondheid en milieu!”

Staes: “Bovendien, met een wettelijke opinie die aantoont dat de vrees voor een enorme compensatie voor Monsanto ongegrond is en bewijst dat er robuuste alternatieven voor glyfosaat zijn, moet de Commissie de juiste beslissing nemen en de toxische substantie verbieden.”


Teken hier onze petitie om glyfosaat uit de rekken te halen en Monsanto voor de rechter.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente