Mieke Schauvliege over de nitraatzaak: "Huiswerk voor de nieuwe Vlaamse regering"

28 Juni 2024

Mieke Schauvliege over de nitraatzaak:

Dat milieuorganisaties voor het recht op een gezonde leefomgeving naar de rechtbank moeten trekken, dat is toch intriest?

De nieuwe Vlaamse regering moet werk maken van een mestbeleid dat werkt. Dat is de reactie van Groen-fractieleider Mieke Schauvliege. "Het mestactieplan bestaat meer dan 20 jaar, maar de kwaliteit van het oppervlaktewater in landbouwgebied is nog altijd niet goed."

Verschillende milieuorganisaties trokken naar de rechtbank om strengere mestwetgeving te eisen om de kwaliteit van ons oppervlaktewater te verbeteren. De rechtbank dwong de Vlaamse Regering tot aanpassingen, maar die deed niets. Daarom trokken de milieuorganisaties opnieuw naar de rechtbank. En vandaag werd dus een dwangsom opgelegd.

Schauvliege: "Het is toch straf dat een regering geen werk maakt van proper oppervlaktewater en hierdoor de drinkwatervoorziening in het gevaar brengt? Nog straffer is dat milieuorganisaties tot twee maal toe het recht op proper oppervlaktewater moeten afdwingen bij de rechtbank."

Groen ziet een duidelijke opdracht voor de volgende Vlaamse regering: zorg voor een mestbeleid dat werkt en overal proper oppervlaktewater garandeert. Schauvliege: "Dat milieuorganisaties voor het recht op een gezonde leefomgeving naar de rechtbank moeten trekken, dat is toch intriest? In plaats van een strijd, zou dat evident moeten zijn."

De partij stipt nog aan dat in plaats van geld te besteden aan procedures en betalen van dwangsommen, dat geld beter zou gebruikt kunnen worden voor de ondersteuning van duurzame grondgebonden en meer plantaardige landbouw.