25 apr 2012

De trein is een beetje reizen en dus ook verkeer.

Minister Lieten moest gisteren in de commissie Media van het Vlaams Parlement toegeven dat de VRT bij het begrip verkeersinformatie meteen denkt aan autoverkeer. Ze beloofde dat de openbare omroep een tandje zal bij steken wat de duurzame mobiliteitsbronnen betreft.

Aanleiding was een vraag van Bart Caron (Groen) hierover. Caron nam de proef op de som in het weekend van 14 en 15 april. Toen was de E313 afgesloten voor werkzaamheden en was de spoorlijn Gent-Antwerpen onbruikbaar wegens een treinongeval in Melsele. ”Wie op zondagmorgen van 7 uur tot de middag naar Studio Brussel luisterde, kreeg 7 keer te horen dat de E313 was afgesloten, vaak met suggesties over alternatieve reiswegen. Van informatie over het spoor was er… geen spoor.”

Enkele dagen later was het weer raak. Een brand in het station van Lier was het hoofdpunt in het radionieuws, maar informatie over onderbroken lijnen en vervangende bussen was niet te horen in het verkeersoverzicht.

Uit gegevens van de VRT-studiedienst blijkt dat de verkeersinformatie veel automobilisten bereikt, zo’n 2,4 miljoen op weekbasis, en dat de tevredenheid erover heel groot is. Mochten ook treinreizigers tijdig geïnformeerd raken over de grote calamiteiten op het spoor, zou die tevreden enkel toenemen, meent Bart Caron. ”Ik verwacht uiteraard geen overzicht van alle ‘normale’ vertragingen”, besluit hij. ”Er zou anders weinig radio overblijven.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente