17 maa 2014

Bart Staes

Groen wil een sociale en groener Europa want vandaag gaat Europa de verkeerde richting uit. Huidige Europees parlementslid en lijsttrekker voor Groen Bart Staes: “Het is hoog tijd voor een Europa dat niet alleen de euro redt, maar in de eerste plaats opkomt voor de Europeanen, voor waarden als solidariteit en respect voor diversiteit.” Bart Staes stelt met trots zijn Europese ploeg voor. “Onze Europese kandidaten zijn een mix van verschillende leeftijden, expertise en afkomst. Onze Europese ploeg is een goede afspiegeling van de diversiteit in Europa. Deze diverse ploeg strijdt voor een ander, socialer en groener Europa.”

Jongste op de lijst is Eline Deblaere uit Brussel, ze is 26 en stippelde tot voor kort bij Jong Groen de krijtlijnen uit. De andere jongsten zijn Ikrame Kastit (uit Borgerhout, 29) en Eva Platteau (uit Kessel-Lo, 31). De nestor is Hugo Van Dienderen, hij is stichter en voorzitter van Groen Plus. Ook Philippe Avijn (60) mag zich bij de senioren rekenen, al is die nog steeds actief bij ABVV-BBTK.

Stella Nyanchama (Keniaanse) en Collins Nweke (Nigeria) vertegenwoordigen de Afrikaanse gemeenschap in Vlaanderen. Ikrame Kastit en Malika Abbad de Marokkaanse. Sammy Roelant en Frank Vroonen, beiden dertigers komen respectievelijk uit West-Vlaanderen en Limburg en zijn zeer sociaal geëngageerd. Frank is ook schepen en OCMW-voorzitter in Alken. Schepenen zijn ook Astrid Wittebolle en Francine De Prins.

De holebi-beweging kent vele vertegenwoordigers, al is Fran Bambust uit Melle als voormalig woordvoerder van çavaria allicht de bekendste. De culturele wereld wordt vertegenwoordigd door Björn Siffer, als coördinator van HVV en hoofdredacteur van het Vrije Woord, en Anne Provoost, auteur van enkele schitterende boeken. Met Eva Platteau en Petra De Sutter, is ook de academische wereld vertegenwoordigd. Wat hen allen bindt is dat ze zich willen inzetten voor een ander Europa. Ze worden daarin voorgegaan door Bart Staes.

Het Europa van vandaag gaat de verkeerde richting uit. Staes: “Europa moet er terug zijn ten dienste van de Europeanen. Dat betekent niet langer blind besparen, wél gericht investeren in groene sectoren die jobs creëren en de klimaatverandering afremmen.” Groen wil een Europa op mensenmaat dat ons beschermt in plaats van bedreigt. Geen Europa dat enkel aandacht heeft voor het vrij verkeer van diensten en kapitaal, maar een sociaal Europa.

Naast een sociaal en een groener Europa, staan tal van dossiers hoog op de groene agenda: strijd tegen de belastingfraude, promotie van een duurzame landbouw, investeren in onderzoek en ontwikkeling van duurzame technologieën en industrieën, eerlijke handel met partners buiten de Unie, een coherent ontwikkelingsbeleid. Kortom, voor Groen moet Europa het initiatief nemen en een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

De kandidaten

Bart Staes (Antwerpen, 55 jaar) verdedigt ook deze keer de belangen van Groen in Europa als lijsttrekker. Hij nam de afgelopen legislatuur duidelijke standpunten in tegen de almacht van lobbygroepen, bewaakte als ondervoorzitter van de budgetcontrolecommissie de uitgaven van de Europese instellingen, en kwam meermaals in het nieuws met thema’s als voedselveiligheid, landbouw en agroecologie. Europa moet volgens hem nog steeds anders én beter.

Professor Petra De Sutter (Horebeke, 50 jaar) - arts-gynaecoloog in het UZ Gent, hoofd van de dienst reproductieve geneeskunde en buitengewoon hoogleraar aan de UGent - kandideert overtuigend en met heel veel goesting op de tweede plaats voor de Europese lijst van Groen. Lijsttrekker Bart Staes is erg blij met die keuze: "Dat iemand van dat kaliber en met zo'n expertise en netwerk de stap naar de politiek maakt is top! Petra is een versterking voor onze Europese lijst. Ze toont aan dat een beter, ander en sociaal Europa voor Groen concrete realiteit is."

Op de derde plaats voor Europa staat Björn Siffer uit Mechelen (35 jaar). Hij is Algemeen Coördinator en woordvoerder bij de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV). Hij is ook hoofdredacteur van Het Vrije Woord (magazine en programma op Radio 1). Siffer staat garant voor sterke opinies over de culturele transitie die het Westen doormaakt en heeft als sociaal geëngageerde burger bijzondere interesse voor het democratische gehalte van de Europese besluitvorming. "Is iedereen nog mee?" is zijn belangrijkste vraag en drijfveer om voor Europa op te komen.

Malika Abbad (Brussel, 46 jaar) is vierde effectieve voor Europa. Als celhoofd en politiek adviseur Gelijke Kansen en Diversiteit heeft zij het regionale gelijkekansenbeleid voor de Brusselaars vorm gegeven en uitgebouwd. Ze zorgde er tegelijk voor dat de gewestelijke administraties de instrumenten kregen om dit beleid uit te voeren. In de gemeenteraad zet zij de strijd voort. Daarnaast komt zij ook op voor kwaliteitsvol onderwijs voor elk kind. Malika is voorzitster van de Groenen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Sammy Roelant (39 jaar) uit Brugge staat op de vijfde plaats. Sammy is fractieleider in de gemeenteraad van Brugge en zet daar het groene gedachtengoed stevig op de kaart. Hij werkt als opvoeder in het bijzonder onderwijs en deed een aantal opgemerkte tussenkomsten omtrent de toestand van de opvangcentra. Hij geeft ook les als leraar niet-confessionele zedenleer en is een verwoed blogger over sociale, politieke en filosofische thema's.

Op de zesde plaats staat Ikrame Kastit (29 jaar), zij is een dynamische jonge Antwerpse met veel strijdlust. Ze zet zich al jaren in vanuit het middenveld - professioneel en vrijwillig - om zowel op vlak van onderwijs, jeugdsector als werkgelegenheid de positie van kansarmen te versterken. Ikrame is ook een mensenrechtenactiviste die het gevecht aangaat tegen discriminatie. Daarnaast zet ze zich ook in voor de culturele sector om de diversiteit daar te versterken.


Dirk Vansintjan (Rotselaar, 54 jaar, plaats 7) pioniert voor groene energie in Vlaanderen en daarbuiten. Voor Ecopower en samen met andere REScoops. Hernieuwbare energie is voor hem gedeelde energie. Daarom zet Dirk zich in als voorzitter van de Europese federatie van hernieuwbare-energiecoöperaties, REScoop.eu. Zodat duizenden mensen in lokale energie-initiatieven over heel Europa greep krijgen op hun eigen duurzame energie.

Francine De Prins (50 jaar) is schepen voor Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit in Vilvoorde en staat deze keer 8e op de Europalijst. Ze is een overtuigd Europeaan, maar zegt: ‘Dit is niet het Europa zoals ik het zou willen. Het Europees verhaal moet eerlijker, socialer en ecologischer worden! Met Bart Staes in het Europees parlement hebben we als Vlaamse Groenen de garantie dat onze kritische stem luid en duidelijk zal klinken.’

Hugo Van Dienderen (Antwerpen, 71 jaar, plaats 9) vertegenwoordigt de Groene senioren. Hij was 12 jaar volksvertegenwoordiger in de Kamer voor Agalev, stichtte in 2003 de groene ouderwerking GroenPlus en is nog altijd voorzitter. Hij pleit voor een stevig gezondheidsbeleid en een milieubeleid dat dit ondersteunt.

Stella Nyanchama Okemwa (47 jaar, 10e plaats) uit Tongeren is een Belgische van Kenyaanse afkomst en woont al meer dan 20 jaar in België. Ze studeerde pedagogie en antropologie aan de VUB en de KUL. Ze deed antropologisch onderzoek rond thema’s als man/vrouw verschillen in de micro- en macro-economie, ruimtelijk ordening, gezondheidzorg, macht(loosheid) & geweld. Ze publiceerde hierover verschillende artikels en geeft hierover regelmatig lezingen in de KUL & het CIMIC. Daarnaast heeft Stella een hart voor ontwikkelingssamenwerking, was ze enkele jaren lid van de Raad van Bestuur van Vredeseilanden-Coopibo en zet ze in op diversiteitbeleid, duurzame ontwikkeling en capacity-building.

Collins Nweke (48 jaar) is tweede lijstduwer bij de effectieven. Hij is sociaal-econoom en voert opdrachten uit als consultant rond duurzame ontwikkeling voor een organisatie in het kader van Europese derde wereldbeleid. Deze Oostendenaar van Nigeriaanse afkomst is gemeenteraadslid in Oostende waar hij de thema’s economie, sociaal beleid, internationale samenwerking en gelijke kansen opvolgt. Als voorzitter van Nigeriaanse Diaspora in Europa heeft Collins een hechte band met de Belgisch-Afrikaanse gemeenschappen. Hij organiseert talrijke lezingen in Europa en handelsmissies naar Afrika. Eerlijke en duurzame wereldhandel en een humaan migratiebeleid liggen Collins nauw aan het hart voor het Europees project.

Lijstduwer is Anne Provoost (49 jaar). Ze is de auteur van uitdagende en gevoelige romans over thema’s zoals extreem rechts, seksueel misbruik en religie, vaak gezien door de ogen van jonge personages. Terwijl Anne in haar boeken met controversiële thema’s speelt met herkenning en vervreemding en zo het imaginaire in ere houdt, toont ze via verschillende krantenbijdragen dat ze ook geëngageerde standpunten durft in te nemen over de actualiteit, waarbij gelatenheid geen plaats heeft.

De eerste opvolger voor Europa is Dirk Holemans (48 jaar). Als fractieleider in de Gentse gemeenteraad is hij een van de architecten van het Gentse sociaalecologische stadsproject. Dirk is coördinator van Oikos, de groene denktank, waar hij stevig aan de weg timmert om het ecologisch gedachtengoed te vernieuwen. Straffe lezingen en inspirerende teksten zijn de biotoop van Dirk.

Tweede opvolger is Eline Deblaere (26 jaar). Naar haar studies sociaal werk en internationale politiek kwam deze West - Vlaamse in Brussel wonen. Als bestuurslid bij Jong Groen zette ze mee de politieke krijtlijnen uit. Met deze achtergrond werkt ze vooral op thema's die de jonge generaties aanbelangen. Vanuit haar werk binnen de integratiesector, ligt migratie haar ook nauw aan het hart.

Frank Vroonen (derde opvolger, 39 jaar)) is OCMW-voorzitter en schepen in Alken. Als OCMW-voorzitter merkt hij dagelijks dat het leven harder wordt. Veel alleenstaanden, maar ook tweeverdieners komen met moeite rond. Europa heeft economische en sociale hefbomen om het tij te keren en moet daarom investeren in de strijd tegen armoede en de toenemende ongelijkheid. We moeten gaan voor een Green New Deal. Hoog tijd dus om te investeren in een groene economie.

Eva Platteau (Kessesl-Lo, 31 jaar) is vierde opvolgster voor Europa. Ze is sociologe van opleiding en deed onderzoek naar vergrijzing en leeftijdsbewust personeelsbeleid. Momenteel werkt ze als vormingscoördinator bij het Instituut voor de Overheid van de KU Leuven. Eva is ook actief bij Jong Groen en wil zich inzetten voor een groen en sociaal Europa. Ze is een vurig verdedigster van het basisinkomen.

Philippe Avijn (60 jaar) staat als vijfde opvolger. Hij is al jaren één van de trekkers van Groen Kortrijk, eerst als voorzitter en later als gemeenteraadslid. Hij is nog altijd actief in de vakbond ABVV-BBTK als lid van het federaal comité en van het gewestelijk bestuur. De grote uitdaging blijft voor hem een socialer Europa.

Fran Bambust (Melle, 48 jaar) is zesde opvolgster voor Europa. Zij werkt al jaren als social marketeer en keuze-architecte aan duurzaamheids- en diversiteitscampagnes en was recent ook actief als woordvoerster voor de holebi- en transgenderkoepel çavaria. Daarnaast schrijft ze ook vrolijke jeugdboeken waarin ze met diezelfde thema’s aan de slag gaat.

Astrid Wittebolle (47 jaar) duwt de opvolgerslijst. Wie zij is? De vrucht van een Gentse vader en een Italiaanse moeder. Sinds 2000 actief bij de Vlaamse groenen. Daarnaast altijd gewerkt als journalist. Onafgebroken gemeenteraadslid in Turnhout en nu voor de tweede keer ook schepen. Haar bevoegdheden: cultuur, toerisme, ICT, ruimtelijke ordening en communicatie. Vanuit het hoge noorden van België, is het Europese perspectief een evidentie. (Deel)staatsgrenzen worden een relatief begrip als je woont in het hart van een grensoverschrijdende groene regio, omringd door een gordel van steden. Die regio zal groen zijn, of hij zal niet zijn. Daar samen aan kunnen bouwen is een voorrecht.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente
Cookies op groen.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren