16 mei 2013

Doel 3 en Tihange 2: Eerst antwoorden, dan pas regeringsbeslissing

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zou vanavond het kernkabinet adviseren om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 herop te starten. Kamerleden Kristof Calvo (Groen) en Muriel Gerkens (Ecolo) vragen eerst transparantie over de diverse (deel)rapporten en een parlementaire hoorzitting met het FANC en de kritische experten die de afgelopen maanden zijn opgestaan.

”Gaat het kernkabinet morgen al een knoop doorhakken, terwijl de heropening door zoveel experten wordt gecontesteerd? Dat zou onverantwoord zijn. De premier verklaarde vandaag nog het dossier ernstig te willen benaderen. Na de vele kritische rapporten moeten er eerst antwoorden komen op de vele vragen. Eerder kan het kernkabinet geen beslissing nemen. Dit is fundameteel debat dat om openheid en eerlijkheid vraagt en dus om een parlementaire hoorzitting”, oordeelt Calvo.

De voorbije maanden lieten controle-agentschappen zoals AIB-Vinçotte, Bel-V en de Franse nucleaire waakhond ASN, zich zeer kritisch uit over de talrijke gebreken in de reactorvaten. Ook buitenlandse experten zoals Dieter Majer, voormalig directeur van het Duits nucleair controle-orgaan, bestempelden de heropstart als risicovol.

Groen en Ecolo hebben daarom voorzitter van de subcommissie veiligheid, Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), gevraagd om zo snel mogelijk een hoorzitting te organiseren.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK