Doorbreken CD&V en N-VA in Zwijndrecht cordon sanitaire om fusie door te drukken?

26 Oktober 2022

Doorbreken CD&V en N-VA in Zwijndrecht cordon sanitaire om fusie door te drukken?

“Wat is de bedoeling van CD&V en N-VA precies? Rekenen op het Vlaams Belang om een fusie door te drukken, omdat er in Zwijndrecht geen democratische meerderheid voor bestaat?"

Zwijndrecht, 26 oktober 2022 – Na eerdere goedkeuringen op de gemeenteraden van Kruibeke en Beveren liggen morgenavond op de gemeenteraad van Zwijndrecht mogelijke fusiegesprekken tussen de drie gemeenten op tafel. Het ziet ernaar uit dat CD&V en N-VA rekenen op de steun van Vlaams Belang om de mogelijke fusie door te drukken. Op die manier zou het cordon sanitaire de facto doorbroken worden.

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout: “Wat is de bedoeling van CD&V en N-VA precies? Rekenen op het Vlaams Belang om een fusie door te drukken, omdat er in Zwijndrecht geen democratische meerderheid voor bestaat? Ik mag hopen ze het niet zo ver laten komen.”

Volgens Vaneeckhout gaat het hier niet om een toevalligheid of fait divers. Dit plan werd gecoördineerd ingevoerd in drie gemeenten tegelijk. Beide partijen wisten dus dat ze in Zwijndrecht Vlaams Belang zouden nodig hebben. Het is voor hem dan ook onbegrijpelijk dat ze het cordon zouden doorbreken om uit pure machtspolitiek een fusieagenda door te drukken tegen de wil van de inwoners van Zwijndrecht en Burcht in.

Burgemeester van Zwijndrecht André Van de Vyvere (Groen) zal zich tot de laatste snik verzetten tegen de fusieplannen. “Over mijn lijk. Wij hebben met ons bestuur en personeel niet voor niks jaren gewerkt om onze inwoners een dienstverlening aan te bieden zoals nu, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Zo’n fusie zou de belastingen voor onze inwoners minstens verdubbelen.”

Groen hoopt met name CD&V te overtuigen om niet de geschiedenis in te gaan als de partij die het cordon sanitaire heeft doorbroken, en roept Sammy Mahdi op om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan.