04 jan 2011

Duidelijk ja om onderhandelingen met strakke timing verder te zetten

'Laat ons de onderhandelingen snel verderzetten,’ stelt Groen! voorzitter Wouter Van Besien: 'En deze keer met de wil om te slagen. Een sterke zesde staatshervorming moet op basis van de nota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte mogelijk zijn binnen een bestek van enkele weken. Koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte is het best geplaatst om deze onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Het is niet het moment voor een discussie over een andere spelverdeler noch over een uitbreiding van de thema’s.”

Het partijbestuur van Groen! gaf dinsdagvanavond 4 januari groen licht om de onderhandelingen verder te zetten op basis van de nota Vande Lanotte. De onderhandelingen moeten nu wel tegen een hoog tempo worden verder gezet en binnen een termijn van weken leiden tot een akkoord. Groen! is tevreden dat er nu al een aantal belangrijke principes zijn opgenomen die voor Groen! essentieel waren: het vrijwaren van een federale sociale zekerheid, klimaatresponsabilisering, een interne staatshervorming voor Brussel, politieke ethiek en de splitsing van BHV.

De nota die werd uitgewerkt, is geen nota te nemen of te laten. De verschillende hoofdstukken bevatten nog veel half uitgewerkte maatregelen of geven geen adequaat antwoord op de problemen. Die hoofdstukken en maatregelen moeten beter worden uitgewerkt zoals het hoofdstuk rond justitie en een aantal maatregelen rond Brussel. Ook de andere partijen zullen met heel wat vragen en twijfels zitten. Dat mag geen struikelblok zijn of onderwerp worden van politieke spelletjes.

Aangezien Koninklijk Bemiddelaar Johan Vande Lanotte de voorbije weken zeer intens heeft gewerkt aan zijn nota en bijgevolg het best op de hoogte is van de gevoeligheden van de verschillende partijen, is het maar logisch dat de onderhandelaars vragen dat Vande Lanotte het mandaat krijgt om de onderhandelingen verder te leiden.

”Het is logisch dat de nota geen volledige weerspiegeling is van de wensenlijst van Groen!. Geven en nemen, is eigen aan compromissen sluiten. De nota biedt wel een voldoende basis voor alle partijen om de onderhandelingen opnieuw te kunnen opstarten. Het jaar van de twijfel is voorbij. Het jaar van akkoorden sluiten is aangebroken,” besluit voorzitter Van Besien.

Bekijk hier de reactie van Wouter Van Besien bij Terzake

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK