Duivenpil doet duivenpopulatie in Leuven krimpen met 57%

In Leuven zitten de duiven sinds juli 2019 aan de zogenaamde duivenpil. Dat is een diervriendelijk geneesmiddel dat de dieren onvruchtbaar maakt en zo het aantal duiven in de stad beperkt houdt. De resultaten spreken voor zich: op anderhalf jaar is de duivenpopulatie op vier locaties gemiddeld met 57 procent gedaald.
Schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens (Groen) nam het initiatief: ‘Duiven maken deel uit van het stadsbeeld, en dat moet zo blijven. Maar op sommige plaatsen zijn ze met te veel. In die buurten ervaren Leuvenaars vooral schade door de uitwerpselen van de dieren, onder andere op blauwe steen, marmer en kalksteen. Daarom zijn we heel blij dat ons experiment met de duivenpil zo'n goede resultaten afwerpt.’
‘We blijven de populatie monitoren en verwachten de komende maanden nog een verdere daling. We merken trouwens dat heel wat steden met veel interesse naar ons experiment kijken. Sommigen hebben in tussentijd ons voorbeeld gevolgd’, aldus Van Oppens.
Diervriendelijk
De duivenpil is volstrekt onschadelijk voor duiven. Het initiatief kreeg zelfs de felicitaties van dierenrechtenorganisatie GAIA. Van Oppens: ‘Het medicijn heeft zelfs een positieve impact op de gezondheid van de duiven. En de methode is ook niet gevaarlijk voor andere dieren en mensen.’
Duiven- en meeuwenschepen
Eerder trad milieuschepen Silke Beirens (Groen) in Oostende al op als pionier op het vlak van lokaal beleid rond dierenwelzijn. Ze richtte een tweekoppig ‘meeuwenteam’ op dat de coördinatie rond de meeuweninterventies overnam van de brandweer. Met succes: het team volgde in zijn eerste jaar al meer dan 300 oproepen op.
Kortom: Groen telt nu een meeuwen- én een duivenschepen.