02 feb 2015

Ecolo-Groen roept minister De Block op om verdoken wachtlijsten aan te pakken

Ecolo-Groen luidt de alarmbel na de vaststelling dat meer en meer specialisten patiënten weigeren die niet in een eenpersoonskamer blijven. Anne Dedry roept minister De Block (Open VLD) op om wat meer daadkracht te vertonen in dit dossier.

“De minister verwijst de patiënten door naar de orde of het ziekenhuis, terwijl ze zelf moet optreden tegen dergelijke praktijken. De sancties waarover ze nu spreekt, zijn in de praktijk amper afdwingbaar,” reageren Anne Dedry, kamerlid (Groen), en Petra De Sutter, Senator (Groen). Zij vraagt de minister een onderzoek in te stellen naar dergelijke misbruiken en daadwerkelijk iets te doen aan de wachtlijsten. Dedry: “De bal ligt in het kamp van Minister De Block: welke initiatieven neemt zij om de wachtlijsten weg te werken en wantoestanden uit te sluiten?"

Vooral de uitspraken van Moens: “wie zich geen eenpersoonskamer – met soms prijzen tot het vijfvoudige - kan permitteren, moet maar kiezen voor minder goede zorg” (DM en DS, 02/02/15) stoten tegen de borst. Ecolo-Groen wil de op solidariteit gebaseerde kwalitatief goede gezondheidszorg absoluut in stand houden, met gelijke toegankelijkheid voor iedereen.

“We gaan niet naar een geneeskunde met twee snelheden, we hebben er al één,” aldus De Sutter. “Wanneer artsen voorrang geven aan patiënten in eenpersoonskamers, leidt dit tot wachtlijsten voor patiënten in tweepersoonskamers. En zo zitten we nu al in een geneeskunde met twee snelheden,” besluit De Sutter.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK