29 jan 2015

Ecolo-Groen wil definitie palliatieve zorgen verruimen

Ecolo-Groen dient een wetsvoorstel om de huidige definitie van palliatieve zorgen te verruimen. Volgens de huidige Belgische wetgeving zijn palliatieve zorgen rechtstreeks verbonden aan de terminale fase van de ziekte, wanneer geen hoop meer is op herstel. Volgens de internationale definitie van palliatieve zorg zouden patiënten veel eerder recht moeten hebben op die zorgen. Anne Dedry, kamerlid Groen: “Palliatieve zorg moet gedefinieerd worden als continue zorg voor alle ernstige, chronische, ongeneeslijke, levensbedreigende ziekten, zoals ook internationaal gangbaar is.”

De Ecolo-Groen fractie organiseerde op 9 oktober 2014 een colloquium palliatieve zorgen, met een aantal deskundigen uit het werkveld. De conclusies van die vergadering vormen de basis van een wetsvoorstel dat op donderdag 29 januari in overweging wordt genomen door de Kamer. Senator Petra De Sutter (Groen) onderstreept het belang van die wijziging: “Patiënten die ongeneeslijk ziek zijn moeten sneller beroep kunnen doen op palliatieve zorg en niet enkel tijdens de 3 laatste maanden. Door de definitie van palliatieve patiënt los te koppelen van het levenseinde kunnen palliatieve zorgen in een vroegere fase worden toegediend.”

Vandaag wordt het wetsvoorstel van Ecolo-Groen in overweging genomen door de plenaire vergadering. Ecolo-Groen roept andere partijen op dit wetsvoorstel mee te ondersteunen. Anne Dedry: “De levenskwaliteit van de patiënt moet centraal komen te staan. Vroeger beroep kunnen doen op palliatieve zorg verbetert immers de levenskwaliteit van de patiënt, en leidt soms zelfs tot een langere levensduur.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente
×

Twijfel je nog aan een groene stem?

Stel je vraag

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK