28 jan 2013

Een Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap is voordelig voor de Vlaming

Groen zal in de Vlaams-Brabantse gemeenten een motie indienen om de gemeenten voor te stellen actief deel te nemen aan de werking van de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. “Dit is in het belang van de Vlamingen die dankzij deze samenwerking zal kunnen komen tot een groter aanbod aan openbaar vervoer, een intelligentere ruimtelijke ordening en meer economische ontwikkeling,” stelt voorzitter Wouter Van Besien (Groen)

Het engagement voor een betere samenwerking tussen de hoofdstad Brussel en de omliggende gemeentes werd aangegaan in de zesde staatshervorming. De noodzaak is duidelijk. Brussel is standplaats van vele bedrijven en kent daardoor veel pendelaars. Brussel trekt bovendien veel bezoekers aan die er winkelen en cultuur beleven. De mobiliteit van al die mensen in en uit Brussel brengt dan ook de nodige problemen met zich mee. Er zijn te veel files en er is te weinig aanbod van openbaar vervoer. Dit legt een enorme druk op Brussel en op de gemeenten rond Brussel.

Om dit probleem op te lossen moeten alle bevoegde overheden beter met elkaar samenwerken. Het gaat echt niet op dat het Vlaamse gewest tegen het Brusselse gewest concurreert, of dat Vlaamse gemeenten weigeren te overleggen met Brusselse gemeenten. ”De bedoeling is glashelder,” stelt Van Besien: ”Samenwerking. Er wordt geen enkele beslissingsmacht overgedragen, het gaat om zuivere en eenvoudige samenwerking rond concrete en afgebakende thema’s;: mobiliteit, ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling. Politici die beweren dat dit zal leiden tot meer faciliteiten voor de Franstaligen weten niet waarover ze het hebben oftewel zijn ze erop uit om gewesten tegen elkaar op te zetten ten nadele van de Vlamingen.”

"Het is bovendien een unieke mogelijkheid voor de gemeenten om rechtstreeks in overleg te gaan zowel met het Vlaamse als het Brusselse gewest. Het zou dom zijn om zo'n kans te laten schieten," besluit Van Besien.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK