26 jan 2015

Een kans voor broodnodige Griekse en Europese hervormingen

"De verkiezingsuitslag in Griekenland, en dan vooral de overwinning van Syriza, is geen reden voor allerlei doemscenario's maar biedt de EU juist zuurstof en optimisme," reageert Europees parlementslid Bart Staes op de verkiezingen in Griekenland.

Staes: "Onze Greens/EFA fractie feliciteerde Syriza vandaag. Wij hopen dat deze golf van verandering de start zal zijn van duurzame en robuuste hervormingen en meer sociale rechtvaardigheid in Griekenland. Dat land heeft zeer dringend nood aan frisse politieke ideeën op het gebied van duurzame economische ontwikkeling. De Groenen wijzen bijvoorbeeld al langer op het enorme potentieel dat Griekenland heeft op het vlak van de opwekking van duurzame, hernieuwbare energie, duurzame landbouw en toerisme."

Staes: "Deze verkiezing laat zien dat een meerderheid van de Griekse burgers vooruit wil, verlangt naar echte politieke vernieuwing en dus wil breken met het gedateerde, kreupele politieke systeem. De overwinning van Syriza toont ook duidelijk aan dat er veel afkeer bestaat over het eenzijdige door de Trojka opgelegde besparingsbeleid, dat de neerwaartse spiraal heeft versterkt. Het ergste is dat besparingsbeleid door de gevestigde partijen steeds werd gelijkgeschakeld aan hervormingsbeleid, hetgeen niet per definitie klopt."

Staes: "Ik ben verheugd dat de chantage en stemmingmakerij tegen Alexis Tsipras niet heeft gewerkt. Hij vertegenwoordigt juist hoop, niet alleen in Griekenland zelf, maar ook in de Europese Raad, waar hij als nieuwe premier hopelijk voor een frisse wind kan zorgen. Want de enige hoop voor de langetermijn stabiliteit binnen de eurozone ligt in het feit dat die landen economisch en fiscaal beter gaan samenwerken en solidariteit blijven tonen. We hopen dan ook dat de gevestigde mainstream partijen beseffen dat een eventueel falen van Syriza alleen maar ten goede zou komen aan extreemrechts en dat is bepaald geen prettig vooruitzicht."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK