07 jan 2013

Eerste groen licht voor een gezamenlijke energiecommissie

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement keurde vandaag het Groen-voorstel goed om een commissievergadering met alle parlementen te organiseren over de studie 100% hernieuwbare energie. De groene parlementsleden Hermes Sanctorum en Kristof Calvo zijn tevreden dat hun initiatief groen licht krijgt: “Na het Vlaams parlement moeten nu ook de andere parlementen groen licht geven. Dit is een belangrijke stapvoor een betrouwbare en propere energiebevoorrading voor ons land.”

Federaal Kamerlid Kristof Calvo stelde voor het Kerstreces in de Kamer de vraag aan de Conferentie van de Voorzitters om een gezamenlijke energiecommissie te organiseren: ”Nu moeten ook de andere Kamer- en Senaatsfracties hun medewerking verlenen. De eerste stap voor een gezamenlijke energiecommissie is genomen. Het uiteindelijke doel is een inter-federaal investeringsplan.”

Een omschakeling naar 100% hernieuwbare energie is mogelijk tegen 2050 in ons land, zo bleek uit de studie van de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek (VITO), het Institut de conseil et d'études en développement durable (ICEDD) en het Planbureau. Een gezamenlijke energiecommissie met alle parlementen is dan ook noodzakelijk de stappen te zetten met een breed gedragen inter-federaal investeringsplan.

”De omschakeling naar 100% hernieuwbare energie vergt forse investeringen. Het Belgische productiepark is immers oud en onflexibel. Dan is het beter om meteen duurzame keuzes te maken en het beleid op elkaar af te stemmen” aldus de Groen-parlementsleden Calvo en Sanctorum.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK