04 dec 2014

Electrabel en niet burgers moet borg staan voor risico’s kernenergie

Als er zich een ernstig probleem voordoet, zal de burger twee keer betalen: één keer met zijn gezondheid en een tweede keer omdat de overheid de gigantische kost zal moeten opvangen. De vrijstelling van het reëel risico is de grootste subsidie voor de nucleaire sector.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci ondersteunde de voorstelling van het rapport van Greenpeace dat aantoont dat kerncentrales niet alleen onbetrouwbaar zijn maar dat het veiligheidsrisico onbetaalbaar is. Meyrem Almaci: “Als er zich een ernstig probleem voordoet, zal de burger twee keer betalen: één keer met zijn gezondheid en een tweede keer omdat de overheid de gigantische kost zal moeten opvangen. De vrijstelling van het reëel risico is de grootste subsidie voor de nucleaire sector. De gesubsidieerde kernenergie zorgt voor concurrentievervalsing voor hernieuwbare energie.”

Kernenergie is in omvang de meest gesubsidieerde energiebron die ons land kent. Bovendien worden de risico’s niet volledig gedragen door Electrabel, maar strijken ze wel de winst op. Almaci: “Omdat de verzekering bij ongeval voor kerncentrales geplafonneerd is, ontlopen de producenten een enorme verzekeringskost. Dat plafond moet worden geschrapt en vervangen door onbeperkte en objectieve aansprakelijkheid. Alleen zo wordt de echte maatschappelijke kost doorgerekend.”

Net zoals bij de banken staan de burgers ongewild borg. Almaci: “Ook voor de nucleaire sector is ‘too big to fail’ in realiteit ‘too big to exist’. In geval van ernstig probleem, betaalt de burger met zijn gezondheid en portemonnee. De nucleaire sector leeft van de verdoken subsidies en veroorzaakt zo oneerlijke concurrentie met andere elektriciteitsproducenten. Groen wil hier een einde aan maken.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK