03 dec 2015

EU-Vrijhandelsverdragen met Colombia en Peru aangenomen in federaal parlement, Groen stemt tegen

De relaties tussen de EU en de Andes verdienen een duwtje in de rug, in het bijzonder met het oog op het beëindigen van het geweld met de FARC-EP en de Colombiaanse regering, maar Groen en Ecolo willen geen blanco cheque uitreiken.

Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en vakbonden hebben hun bezorgdheid geuit dat de vrijhandelsakkoorden met Peru en Colombia een negatieve invloed zullen hebben op de ontwikkeling van de twee Latijns-Amerikaanse landen en de mensenrechten zullen ondermijnen. Mensenrechtenactivisten , vakbondsmensen , journalisten , inheemse en Afro - Colombiaanse leiders en andere activisten worden geconfronteerd met doodsbedreigingen en geweld. De regering van president Juan Manuel Santos veroordeelt volgens Human Rights Watch consequent deze aanvallen, maar het ontbreken van effectieve onderzoeken betekent dat daders zelden worden gearresteerd.

Bovenop de zorgen over de mensenrechten, zouden de vrijhandelsakkoorden de export van grondstoffen (met name ethanol en rundvlees) uit Peru en Colombia uitbreiden zonder rekening te houden met sociale en milieuaspecten. De bepalingen inzake de liberalisering in de overeenkomsten zal ook een negatieve invloed op de duurzame ontwikkeling en de strijd tegen de armoede.

De duurzaamheidsbeoordeling van de EU wees op de grote risico's in verband met de druk op het water en grondstoffen, verlies aan biodiversiteit en de verplaatsing van mensen voor mijnbouw en oliewinning.

Bovendien zijn de clausules in de akkoorden die betrekking hebben op mensenrechten en duurzame ontwikkeling te zwak en zijn ze niet afdwingbaar.

Groen en Ecolo hebben deze verdragen in het Europees Parlement verworpen en hebben op 3 december 2015 tegen dit verdrag gestemd in het federaal parlement.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK